ЕС подготвя санкции срещу лидерите на преврата в Нигер

ЕС подготвя санкции срещу лидерите на преврата в Нигер - 1

ЕС подготвя санкции срещу лидерите на преврата в Нигер

Министрите на външните работи на държавите-членки на Европейския съюз се подготвят да наложат санкции срещу лидерите на преврата в Нигер, който се случи през юли. Въпреки това остава неясно дали ЕС ще подкрепи военни действия от страна на регионални сили за възстановяване на сваленото правителство. Това съобщи агенция Reuters, цитирайки изказвания на външния представител на ЕС Жозеп Борел.

Санкциите, които ЕС планира да наложи, ще бъдат подобни на тези, прилагани от Икономическата общност на Западноафриканските държави (ЕКОВАС) и ще включват изключения по хуманитарни причини. Борел подчерта, че ЕС не иска санкциите да засегнат населението на вече една от най-бедните страни в света, предаде БТА.

Превратът в Нигер през юли беше удар по усилията на ЕС да работи съвместно със западноафриканските държави за борба срещу ислямистките бунтовници в региона на Сахел. По време на срещата в испанския град Толедо, министрите на външните работи на ЕС обсъдиха и друг военен преврат, който се състоя в Габон тази седмица.

ЕКОВАС вече заяви, че е готова да наложи санкции и забрани за пътуване срещу лицата, които възпрепятстват връщането на демократично избрания президент на Нигер Мохамед Базум. Въпреки това, организацията също предупреди, че ако дипломатическите усилия не доведат до успех, тя е готова да предприеме военни действия за възстановяване на конституционния ред.

Държави-членки като Франция, Италия и други имат икономически и политически интереси в Африка, което още повече повдига важността на дипломатическите усилия за стабилизиране на обстановката и предотвратяване на нови конфликти и миграционни кризи.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *