ЕС призова социалните мрежи за повече строгост към руската дезинформация

ЕС призова социалните мрежи за повече строгост към руската дезинформация

© European commission (audiovisual service)

Вера Йоурова

Дневник Експрес

Научавайте най-важното и интересното с бюлетина в 17 часа. Всеки ден, директно в имейла Ви.

window.dnevnik.eventPush(‘newsletter_form_impression’, {‘newsletter_number’:’2′,’newsletter_name’:’Дневник Експрес’});

Европейската комисия призова във вторник големите социални платформи да направят повече срещу руските манипулации в мрежите преди насрочените за началото на юни европейски избори.Вицепрезидентът Вера Йоурова настоя „Гугъл“, „Майкрософт“, „Мета“ и TikTok да се заемат с това, което тя нарече „многомилионно оръжие на Русия за масова манипулация“, съобщи „Ройтерс“.През последните месеци нараснаха опасенията относно вълната от дезинформация, свързана с парламентарните избори в Словакия, насрочени за 30 септември, и в Полша на 15 октомври, както и с изборите за Европейски парламент през следващата година.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1611834613314-0’); });

Компаниите и други онлайн платформи са предоставили данни за дейността си през последните шест месеца за борба с фалшивите новини като част от кодекса на ЕС за практиките относно дезинформацията.

„Руската държава се включи във войната на идеи, за да замърси нашето информационно пространство с полуистина и лъжи, за да създаде фалшив образ, че демокрацията не е по-добра от автокрацията. Днес това е оръжие за масова манипулация за много милиони евро“, каза Йоурова, която отговаря за европейските ценности и за прозрачността.

Журналист от Би Би Си: България попада в най-лошата част на спектъра на руска пропаганда“Много големите платформи“ трябва да се справят с този риск. Особено като се има предвид, че трябва да очакваме, че Кремъл и други ще бъдат активни преди избори“, добави еврокомисарят.След последните избори за Европейски парламент през 2019 г. Съветът за сигурност на Русия определи като абсурдни обвиненията, че Москва е разпространявала дезинформация, за да склони избирателите.Миналия февруари Евгений Пригожин, покойният ръководител на руската наемническа група „Вагнер“, призна, че е основал Агенцията за интернет изследвания, която според Вашингтон е „ферма“ за дезинформация, намесила се в президентските избори в САЩ през 2016 г.Йоурова отправи предупреждение към социалната мрежа X (бивша „Туитър“), която напусна доброволния кодекс на ЕС през май, но съгласно Закона за цифровите услуги (DSA) се счита за „много голяма онлайн платформа“ и е предмет на по-строги правила за съдържание.

„Г-н (Илън) Мъск знае, че не се е измъкнал, като напусна етичния кодекс, защото сега имаме действащ Закон за цифровите услуги. Така че моето послание към „Туитър“ е, че трябва да спазват закона и ние ще наблюдаваме какво правят“, заяви тя.

Благодарение на Мъск (и не само): социалните мрежи помагат за дезинформацията на ПутинРусия силно ограничи западните социални медийни платформи след началото на войната в Украйна, затягайки цензурата, и обвини собственика на „Фейсбук“ – „Мета“, за виновен в „екстремистка дейност“ през март 2022 г.

 

Източник Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *