ЕС рязко е увеличил вноса на руски втечнен газ от началото на войната

ЕС рязко е увеличил вноса на руски втечнен газ от началото на войната

© Reuters

Дневник Експрес

Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17 часа.

window.dnevnik.eventPush(‘newsletter_form_impression’, {‘newsletter_number’:’2′,’newsletter_name’:’Дневник Експрес’});

Вносът в ЕС на руски втечнен природен газ (LNG) се е увеличил с 40% след нахлуването в Украйна въпреки усилията за намаляване на доставките, пише „Гардиън“.Страните от ЕС са купили 22 млн. кубични метра руски LNG между януари и юли 2023 г., в сравнение с 15 млн. през същия период на 2021 г.Членките са купили над половината от руския LNG на пазара през първите седем месеца на тази година, според анализ на данни от Kpler, който проследява морския и танкерния трафик. Испания и Белгия, основни точки за такива доставки за блока, се очертаха като втори и трети най-големи клиенти на руски LNG съответно след Китай.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1611834613314-0’); });

„Гардиън“ цитира Джонатан Нороня-Гант, старши активист за изкопаеми горива в антикорупционната група Global Witness (изготвила анализа), с думите: „Сега страните от ЕС купуват по-голямата част от доставките на Русия, поддържайки един от най-важните източници на приходи за Кремъл.“Това е сред способите за компенсиране на недостига, след като газовите потоци от Русия по тръбопроводите спаднаха до исторически минимум миналата година. LNG се внася от цял свят, включително Русия. Брюксел обяви първата поръчка за общо купуване на газ“Купуването на руски газ има същото въздействие като купуването на руски петрол. И двете финансират войната в Украйна и всяко евро означава повече кръвопролития. Докато европейските страни осъждат войната, те слагат пари в джобовете на Путин“, казва Нороня-Гант. „Тези страни трябва да приведат действията си в съответствие с думите си, като забранят търговията с руски LNG, който подклажда както войната, така и климатичната криза.“Испания и Белгия заявиха, че данните не отразяват националните покупки, а факта, че техните пристанища са основни входове за останалата част от континента.Страховете от спиране на тока през зимата доведоха до това, че хората в много страни бяха помолени да намалят термостатите си за отопление с 1 градус, а нощното осветление на обществени сгради в целия блок, включително Айфеловата кула, беше спряно. В някои градове уличното осветление беше изключено след полунощ, за да се пести енергия.

Германия заяви през януари, че вече не зависи от Русия за каквото и да било от нейната енергия, след като е осигурила доставки от други краища на света, включително САЩ и Норвегия. Испания каза, че настоящата ситуация ясно показва необходимостта от единни, съгласувани действия, когато става въпрос за намаляване на зависимостта на ЕС от руския газ. Според нея увеличението на вноса вероятно е резултат от това, че търговци съхраняват руски LNG в испански и белгийски съоръжения.Белгийските пристанища действат като портали към 18 пазара, включително Франция и Германия, като по-голямата част от LNG се изнася към съседите. Според правителствени данни само 2.8% от газа, консумиран в Белгия, е от Русия.

През март ЕС призова страните членки и частните компании да спрат да купуват от Русия. „Мисля, че можем и трябва напълно да се отървем от руския газ възможно най-скоро“, каза комисарят по енергетиката на блока Кадри Симсон.

Всичко, което трябва да знаете за:
Войната в Украйна (5340)

 

Източник Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *