ЕТЮД ЗА КУКЛОВОДИ И МАРИОНЕТКИ

ЕТЮД ЗА КУКЛОВОДИ И МАРИОНЕТКИ

Още нещо за КТБ, прокуратурата и българския съд в сценария на задкулисието
Екстрадицията е производство, свързано с предаването на лице, намиращо се на територията на една държава на територията на друга държава. Молбата за екстрадиция е от компетентността на главния прокурор, когато Става дума за обвиняемо лице съгласно чл.23 т.1 пр.1 от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест. Към нея се прилагат документите по чл.12 по чл.12 ал.2 букви “b” и “с“ от Европейската конвенция за екстрадицията.
Това е официалната теза на закона. Защото следват въпросите. А те са продукт на всичко което се случива в последните дни:
Най-важният въпрос е ДАЛИ ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР ИСКА ЕКСТРАДИЦИЯТА НА ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ? Ако се направи елементарен анализ на последните действия на прокуратурата, всъщност сме свидетели на поредния пиар сценарий и демонстрация на сила. Защото дори и малките деца знаят, че ако искат да постигнат нещо, казват вълшебната думичка „моля”. По закон прокуратурата е призвана да открие и докаже обективаната истина. Тя не е призвана да доказва обвинения, а да повдига обвинения на достатъчно като обем и надеждни като качество доказателства. В нашия случай прокуратурата НЕ ИСКА ОБЕКТИВНАТА ИСТИНА. Прокуратурата просто желае да унищожи обективната истина.
Официалното искане за екстрадиция от страна на прокуратурата вероятно е поредния трик за удължаване на „разследването” за КТБ. Защото такова няма. Може да звучи абсурдно, но всъщност прокуратурата спасява себе си с процесуални трикове.
Много ми се иска да кажа на хората, които потриват ръце и щастливо злобеят, да се замислят колко от обвинените „висши лица” бяха осъдени. Не се сещам за нито един. Тогава? Изводът е само един. Просто прокуратурата е официалната репресивна машина. При това безнаказана и недосегаема, независимо какво натворява.
Днес адвокат Екимджиев за пореден път посочи че особеното положение и статута на обвинител № 1. Главният прокурор му гарантира право да не бъде преследван и контролиран, както и лично и със своите марионетки във ВСС може да въздейства върху кариерното израстване на съдии, включително и върху тези, които гледат мярката на Цветан Василев. А това БЕЗСПОРНО ПОКАЗВА, ЧЕ ВСЪЩНОСТ Цацаров не желае Цветан Василев да се върне. Цацаров не желае ИСТИНАТА ДА БЪДЕ РАЗКРИТА. Каква ли би била позицията на главния прокурор, /а и на неговите прокурори/ ако прокуратурата излезе от съдебната власт и ако ни се предостави право на регресен иск, ако докажем, че не са имали право…
Не случайно единствените думи на Василев по БНТ тази вечер бяха: „Попитайте Искров, попитайте Орешарски – те ще ви кажат“. А за това дали те са основните действащи лица – Василев заяви: „Не, Орешарски и Искров са марионетките“. На фона на тези негови думи не е трудно да се види и ролята на главния прокурор Сотир Цацаров – той СЪЩО Е МАРИОНЕТКА.
Жалкото е, че допускаме тези марионетки да се самозабравят. Жалкото е, че с добре или лошо изиграната си роля, те отместват акцента от истинския проблем – добре режисирания фалит на една от големите банки и ни занимават само с тяхното шизофренно тълкуване на закона, не защото са умни, а защото имат власт да упражняват волята си за това. Независимо от това, че тази воля е деструктивна и антиобществена.
Пак според адв. Екимджиев българската прокуратура и българският съд е нарушил чл. 5, параграф. 4 на Конвенцията за правата на човека. А на Екимджиев няма как да не вярваме. Той е най-известният български адвокат в тази област. И пак според него днешните действия на тези две институции може да торпилират опитите за връщането на Цветан Василев в България. А кой желае това – САМО ТОЗИ КОЙТО СЕ СТРАХУВА ИЛИ КОЙТО ИЗПЪЛНЯВА НЕЧИЯ ВОЛЯ.Любо КОЛЬОВСКИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *