ЕТЮД ЗА МИНИСТЪР И ЦИГАНСКА КАРУЦА: Защо се случи трагичният инцидент със ЗИЛ-а на полицаите и граничарите?

ЕТЮД ЗА МИНИСТЪР И ЦИГАНСКА КАРУЦА: Защо се случи трагичният инцидент със ЗИЛ-а на полицаите и граничарите?

Защо се случи трагичният инцидент със ЗИЛ-а на полицаите и граничарите? Човешка грешка ли е причината? Има ли виновни? Щеше ли да се стигне до тоя фатален ден за русенския полицай, ако едни други хора бяха си свършили работата? Или пак късата памет ще работи в угода на анонимните злодеи? Анонимни ли? Опитах се малко да повдигна завесата. Виновните са тук, отново са във властта и би трябвало да носят своята отговорност. Властта не е само суета и позиране пред обективите.
Върнах лентата назад и ето какво си спомних за недалечните времена, когато ни управляваше същата „партия“ и която отново държи руля.
По времето, когато шеф на МВР беше партийният строител Цветан Цветанов постъпиха първите оперативни, разузнавателни и всякакви други данни за предстоящата бежанска вълна. И децата знаеха, че бежанците ще се появят от юг. А по-възрастните се досещахме какво означава това. Някои наивно очакваха държавата и МВР да се разтревожат и да пристъпят към реализацията на някакви действия от рода на изграждане на някакви прегради, засилване на живата охрана, видеонаблюдение и др., които на мен не ми е работа да ги знам и разбирам.
Държавата и нейното МВР не направи нищо. Първото правителство на Борисов се сгромоляса и отиде по дяволите. Следващият кабинет завари една разсипана държава. И част от разсипията беше локализирана по южната граница, откъдето се появиха очакваните бежанци. Тази привидно „нова“ власт тръгна да решава наследения проблем с концентриране на големи групи полицаи и граничари, които да се противопоставят на бедствието. Как стана това? По най-лесният начин. Командировани бяха полицаи от цялата страна, граничари от другите ни граници също смениха мястото на работата си. В едни райони, които те не познават.
Сега Борисов отново е на власт, а МВР е под контрола на Цветанов, който дистанционно управлява Вучков. Пътищата, по които се движат патрулите и смените на охранниците са в отвратително състояние. Казват, че мястото, където се обърна злополучния ЗИЛ било непроходимо дори за циганска каруца. Опасен наклон, дълбоко 4-5 метра дере и вероятно камионът е бил претоварен. Нормална практика в работата на охранителите, тъй като техниката им не е достатъчна.
Много опорни точки за размисъл се крият зад тоя инцидент. И много въпроси. Отговори няма да дочакаме. Най-много да го отнесе ротния, старшина или някой сержант-артелчик. Както винаги, дори и на извънредните пресконфернции, се говори само за последиците. И отново никой няма да решава как да се елиминират причините.Любо КОЛЬОВСКИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *