ЕЦТП: Гонките и дрифтирането в София и други големи градове са проблем от години

ЕЦТП: Гонките и дрифтирането в София и други големи градове са проблем от години - 1

ЕЦТП: Гонките и дрифтирането в София и други големи градове са проблем от години

Гонките и дрифтирането в София и други големи градове са проблем от години и събитията от последните дни ясно показват, че няма никакъв напредък за решаването им. Напротив! Участниците в подобни прояви демонстрират тотално неуважение към законите и обществените норми и застрашават здравето и живота и на други хора.

Европейският център за транспортни политики приветства факта, че прокуратурата се самосезира по повод последните случаи от София, но смята, че подходът на държавата продължава да не съответства на реалностите.

Достатъчно е да припомним, че от над десетилетие се хвърлят обещания за изграждането на писти за любителски гонки, но и до момента подобни места липсват. Не е за пренебрегване и фактът, че от над 3 години насам общността на българския автомобилен спорт е силно разделена. Това стана след регистрирането на нова федерация и отнемането на лиценза на Българската федерация по автомобилен спорт (БФАС), която в продължение на над 30 години осъществяваше професионално спортна дейност. Така в момента не се изпълнява пълноценно спортният календар, а голяма част от състезателите нямат шанс за изява.
ЕЦТП настоява държавата да вземе незабавни мерки в посока превенция, като създаде условия за организиране на гонки с мощни автомобили в контролирана среда и с осигурена безопасност за участниците и публиката. Това е възможно чрез изграждане на писта за целта или чрез използването на налични съоръжения.
Сдружението призовава също държавата в лицето на Министерството на младежта и спорта да намери законов начин да възстанови дейността на БФАС, както и да създаде формула за провеждане на вътрешни състезания, гарантирайки изявите на автомобилните състезатели.

ЕЦТП изразява готовност да съдейства с помощта на свои партньори за организиране на аматьорски надпревари в контролирана среда без формиране на класиране, но с осигуряване на безопасност, включително чрез присъствие на линейки, пожарни и т.н.

ЕЦТП категорично осъжда опасното шофиране по улиците и припомня, че никой не е над закона, без значение колко мощен автомобил управлява или колко пари има в джоба.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *