Жертва на нападение с киселина се страхува за живота си, въпреки че извършителят е в затвора

Жертва на нападение с киселина се страхува за живота си, въпреки че извършителят е в затвора

8 години затвор за заливане със сярна киселина. Присъдата е на Софийския районен съд за нападение преди две години. Докато физическият извършител е в затвора, жертвата твърди, че поръчителят още е на свобода.

Пострадалата е млада жена. Заплахите към нея продължават, а арестуван за тях няма. Жената се страхува за живота си и затова иска да скрием лицето ѝ.

На 17 юни 2021 г. сутринта тръгва на работа. 

„Всичко се случи изключително бързо. Видях буквално една сянка, в следващия момент чух псувни по мой адрес, удар, заливането. После ме блъскаха отзад в тила с юмруци“, разказва жертвата.

Следва припадък. Казва, че е имала късмет. При удара с юмрук инстинктивно вдига ръка и така пораженията от киселината са минимални.

„И една секунда по-късно да съм се завъртяла, киселината е щяла да попадне по очите ми, в носоглътката ми, по лицето ми“, добавя пострадалата жена.

Няколко месеца след нападението има задържан мъж.

„След което е бил пуснат за малко, защото са решили, че това е лека телесна повреда. Имала съм късмет, може би още веднъж, че в първо РПУ полицаите много се бяха ангажирали с моя случай“, обясни жертвата.

Така след седмици на свобода мъжът е арестуван отново, а вече е и осъден на 8 години затвор на първа инстанция.

„Чрез заливане със сярна киселина с концентрация над 30% с областта на лицето и тялото, направил опит да ѝ причини средна телесна повреда, изразяваща се в обезобразяване на лицето ѝ, като деянието останало недовършено, поради независеща от дееца причина. Деянието е извършено с особена жестокост, в условията на опасен рецидив“, казаха от Софийския районен съд.

Въпреки че е в Софийския централен затвор, успяхме да говорим с него по телефона.

А.Д.В.: Не казвам, че съм аз, не съм ви казал, че съм аз, но искам да ви кажа, че това е случай на сплашване. Знам кой е поръчителят, знам и кой е извършителят.

И кой е поръчителят и кой е извършителят?

А.Д.В.: Няма значение.

„Казах на този човек, че пътищата ни вече е редно да се разделят. Първо нахлу вкъщи, остави ми всевъзможни бележки, дори написани на ръка лично със заплахи – в печката, в микровълновата, в пералнята“, разказва жертвата.

Следват съобщения – основно чрез имейл.

„Интензитетът е смазващ, на ден по единия ѝ имейл адрес са пристигали по над 10“, обяснява адвокатът на нападнатата жена Тодор Йонев.

bTV разполага с част от тях. Заради уважение към жертвата и употребата на нецензурни думи няма да бъдат публикувани.

„Сменила е телефони, имейли, адреси, месторабота, само и само да се откачи от този ужас, но въпреки това по тези имейли, които са предадени на полицията, продължават и до ден днешен да пристигат обяснения, закани, заплахи“, обясни адвокатът на жената.

По информация на bTV в Софийската районна прокуратура по случая има образувано досъдебно производство от август 2021 г. за системно следене на лице в условията на домашно насилие.

„Като тези действия са възбудили у жената основателен страх за живота и здравето ѝ. Проведени са разпити на множество свидетели. Чака се заключението от техническа експертиза, която да установи дали съобщенията идват от определени устройства. В случай че се съберат достатъчно доказателства за виновността на определено лице, то ще бъде привлечено към наказателна отговорност“, обясниха от Софийска районна прокуратура.

Експертизата е назначена преди повече от 10 месеца и все още не е готова.

„Заключвам си колата, апартамента, всичко съм сменила по всевъзможен начин, буквално се крия. А човекът, който ме заплашва, е на свобода“, добавя пострадалата жена.

Въпреки страховете след нападението над Дебора от Стара Загора и нашата героиня е част от шествието в нейна подкрепа. Междувременно от личния си профил във Фейсбук бившият ѝ партньор подкрепя мъжа с макетния нож.

„Не знам какво ще се случи, не знам кога какво ще му дойде на ум на този човек, няма как да знам. Живея, за да се опитам да бъда в безопасност“, добавя жертвата.

 

Източник Btvnovinite.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *