„ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ РАЗСЛЕДВАНИЯ“ ЗА ЕДИН ГРОШ. Има ли в кабинета на Делян Пеевски в ИПК „Родина“ 30-40 картини на Цветан Василев? Подарил ли е Делян Пеевски часовник на Цветан Василев за „някакви си“ 160 000 евро?

„ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ РАЗСЛЕДВАНИЯ“ ЗА ЕДИН ГРОШ. Има ли в кабинета на Делян Пеевски в ИПК „Родина“ 30-40 картини на Цветан Василев? Подарил ли е Делян Пеевски часовник на Цветан Василев за „някакви си“ 160 000 евро?

Прокуратурата очевидно има удобни екипи от журналисти с които си контактува и им пласира контролирана информация.
Тези дни стана ясно, че Цветан Василев бил колекционер от сериозен мащаб. Имал картини (за тях след малко), имал имоти (които не надвишават 6-те апартамента на Цветан Цветанов), имал и над 1000 монети.
Журналята с охота беше извикана на поредната „шумна“ акция при извозването на картините от помещенията на КТБ – да гледа, да снима и да публикува информация с охота разказвана от „техни източници“ от СГП, отдел „Следствен“, както и от професор Божидар Димитров, който в четири поредни изказвания пети пъти направи различни коментари, а седмица по-късно се отметна от думите си.
Припомняме само, че Божидар Димитров рече и отсече, че „колекцията на Цветан Василев ще бъде конфискувана в ползу роду, а е, те тая картина на Мърквичка, с изображението на малкия Борис III, той ще настоява да остане в НИМ, защото „там е нейното място“. Оказа се, че картината е рисувана през 1888 година, а Борис III е роден 1894 година.
Оказа се също, че колекцията няма нужда да бъде идентифицирана, както твърдеше проф. Божидар Димитров, тъй като няма такъв закон, който да те накара да правиш подобни стъпки, а после се оказа, че това изобщо не е колекция (негов цитат), а просто набор от картини, от които има доста подаръци (не са посочени като бройка, колко са подаръците към Василев), включително от майката на депутата Пеевски – Ирен Кръстева, Гриша Ганчев, както и други родни знаменитости.
Игор Марковски се появи под светлината на прожекторите миналата неделя по bTV и заяви, че 275 броя картини от (колко, никой не казва и не е ясно) пренесените по най-брутален начин в камионетки, са негови и са на отговорно пазене в трезора на КТБ от месец май 2007 година. Той показа договор с Цветан Василев, както и наследствен документ от 1986 година. Тази неделя Игор Марковски беше гост и в Нова ТВ, като го придружаваше Явора Стоилова (дъщеря на Васил Стоилов), която потвърди, че е продала на Марковски огромната си колекция от баща си, както и че му е подарила много картини, тъй като той е помагал безвъзмездно на нейното семейство. Известно е, че Васил Стоилов и дядото на Игор – поетът Венко Марковски – са били семейни приятели.
Моментално медии, близки до един масивен депутат, започнаха яростна атака срещу Марковски, като го обвиниха, че има договор, който е сключил с Цветан Василев, обаче бил сключен тези дни /?!?/ и че се опитва да прибере картините му, които дори вече били платени от Василев (на ръка!) на Марковски, като така им казали, ти, да видиш, от Прокуратурата. Намесиха се „сигурни източници“ и от т.нар. „арт среди“ – видни „експерти“ и „изкуствоведи“, ама безимени, неясно защо.А сега, благодарение на нашите брилянтни източници, да попитаме и ние нещо, съвсем елементарно:
– Колко са картините, които притежава Василев? Кажете бройката им?
– На репортажите, излъчвани по телевизиите, ясно се виждат инвентарни номера, които далеч надхвърлят 400, например има картина с номер 726 – значи ли това, че картините са над 700? Над 800? Някъде се появи, че са над 2000, вярно ли е? Къде са останалите картини? Къде се съхраняват?- Вярно ли е, че освен че е получавал картини за подарък, Цветан Василев е и подарявал? Вярно ли е, че в кабинета на Делян Пеевски в ИПК „Родина“ има картини, които са 30-40-50? Колко точно? А кои от тях са му подарък от Цветан Василев? Вярно ли е, че Пеевски е пращал арт-търговци да му търсят картини от Димитър Казаков и Златю Бояджиев, тъй като събирал картини само от тези художници? Как ги е купувал? С договори? Плащал е на ръка? Имал ли е необходимите документи? А сертификати за автентичност? Вярно ли е, че в резиденцията на депутата в един хотел с немско име има само такива картини?
Вярно ли е, че е закупил от Павел Митков (художник, близък до Президентството) 50 картини? С договор ли са закупени? Как е платил? На ръка?
– Днес в. „Всеки ден“ разказва, че картините, които си иска Игор Марковски струват 5 милиона лева. Кога направиха оценка? Нали картините били съмнителни? Как тогава се прави оценка на ментета? Или това е нарочно внушавано, за да може тези картини да бъдат оценени на ниски цени, занижени и после да се направи необходимото и да отидат в кабинета на някой друг?
– Пак там – в. „Всеки ден“ – се твърди, че Игор Марковски взима картините и ги връща на Цветан Василев? Как точно? На Централна гара ги товари на вагони и ги праща в Белград?
– Из медиите написаха, че Цветан Василев имал 1000 монети колекция. Една от тях струвала 8 милиона евро. Това прави 16 милиона лева. За една монета! Колко по-лесно е да се намери „арт-търговец“, който да вземе една-единствена монета и да я занесе на Цветан Василев, а не да товари 300-400 картини на вагона и да ги транспортира до Белград. За това сетиха ли се Братя Грим и другите писатели от отбора на журналята? Или това не ви го подсказаха от централата?
– В. „Всеки ден“ има точна информация коя картина колко е струвала. Дават пример със „спорна“ картина на Мърквичка – посочват 18000 евро. Откъде знаят, че Цветан Василев е платил тези пари за тази картина? Ще ви отговорим, защото и ние имаме брилянтни източници – Цветан Василев е бил господар на къщата КТБ и абсолютно всичко е било заприходено в специални каталози. Имало е каталог и на картините. Под №№. Както и коя картина къде се намира – дали в трезора, дали в кабинет, дали някъде другаде. Той е правил застраховки на ВСИЧКИ картини, рисунки, монети, статуетки, прословутото бюро на Буров, личните вещи на Буров и т.н. и е посочвал цена, на която иска, тези предмети да бъдат застраховани. Съответно е плащал премия на застрахователя. За това обаче „разследващите“ не са се сетили. Защо? Любопитна подробност – ВСИЧКИ подаръци към Василев също за застраховани! За какво му е на Василев да застрахова и подаръците?- Има и още обаче – какво е получил Цветан Василев лично от Пеевски като подарък? Не, не е картина, напротив – Цветан Василев е подарявал картини на Делян Пеевски – а Делян Пеевски му е подарявал ръчни часовници. Например само един от тях е струвал „някакви си“ 160000 евро (сто и шестдесет хиляди), към 3200000 лева. Тези часовници дали са били застраховани? А къде са? И какъв часовник носи на ръката си Пеевски? Колко струва той?
– Има ли произнесена присъда по дело срещу Цветан Василев в която се казва, че той е осъден и неговото лично имущество се конфискува? Май няма. Но е удобно да се правят шумни и показни акции – или да се отклонява вниманието – например с „опити за убийство“.Afera.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *