Журналистът Христо Гешов: Нападението над мен е по поръчка и е свързано с Община Червен бряг

Журналистът Христо Гешов: Нападението над мен е по поръчка и е свързано с Община Червен бряг

Властта в България поръчва разследващи журналисти
Журналистът Христо Гешов е нападнат снощи пред дома си в Червен Бряг. От април т.г. той е част от екипа на „За истината“ и автор на предаването „На прицел“, което се разпространява онлайн.
Гешов е нападнат, когато се е прибира в дома си. Докато е в гръб, и си отключва входната врата, му е нанесен удар, с който е повален на земята. Нападателят е бил един, но е имало и съучастник, който го е чакал в паркиран наблизо автомобил.
Ексклузивно за АВАНТАЖ разследващият журналист Христо Гешов разказва повече за своята работа, свързана с местната власт в Червен бряг, мотивът за снощното нападение и обвързаностите на кмет и общински съветник от ДПС за усвояване на публични средства.
– Според теб, защо беше нападнат снощи?
– Това, което аз си обяснявам за нападението над мен, е, че то е свързано с всички мои журналистически разследвания през последните няколко месеца, касаещи местната власт в община Червен бряг. И по-конкретно, разследвания и разкрития свързани с фирмените зависимости на кмет и общински съветници на Червен бряг, както и приближени фирми на кмета. Нямам предвид само за мои собствени разследвания, но и за разследвания с участие на колеги от други медии, в които сме разкрили въпросните зависимости на властта в Червен бряг и фирмите й.– Допускаш ли, че нападението над теб може да идва по поръчка от друго място, не от Община Червен бряг?
– Скоро не съм работил по теми за друга община и няма как да го свържа с нещо различно от Червен бряг. Нямам лични саморазправи и пререкания с други хора. За мен нападението не е случайно, а по поръчка. На 100% свързвам покушението с Община Червен бряг. Случилото се е на фона на агресията на кмета Данаил Вълов срещу Дани Йорданов от „Господари на ефира“. Аз участвах в този репортаж. Предоставих на колегата от Господарите документи, които показват как обществена поръчка на Община Червен бряг, за стотици хиляди левове по европроект, се дава на фирми приближени до кмета. Поръчката е обособена в две позиции, като едната позиция винаги я печели главната счетоводителка на семейната фирма на кмета, а другата обособена позиция я печели общинският съветник от ДПС Явор Бакърджиев.– Кметът от коя партия е?
– Кметът е независим, подкрепен от всички партии. В Червен бряг всички партии са се обединили срещу ГЕРБ.– Да разбирам ли, че кметът, заедно с общинския съветник Явор Бакърджиев от ДПС, усвояват обществените поръчки?
– Важно е да кажа за Явор Бакърджиев, че неговата съпруга изпълнява обществената поръчка за т.нар. „Топъл обяд“. Той е шурей на зам.-кмета по финанси… Общо взето в Община Червен бряг са навързани като свински черва. Не мога на 100% да ги обвиня, че стоят зад поръчката на снощното нападение над мен, но го свързвам с тях.– Каква е дейността по тази обществена поръчка „Топъл обяд“?
– Хранят бедни по проект.– Това ли е първото нападение срещу теб?
– Това е второто. Другото беше на местните избори, но тогава не беше така фрапиращо, не ядох бой. Имаше само заплахи за здравето и живота ми, преследвания, гонки с коли…– От кого?
– От предишната местна власт. От ГЕРБ. Бях заплашван и преследван от бизнесмена Анатолий Иванов от местната структура на ГЕРБ. После за него имаше репортаж – как е отвлякъл и пребил човек, и беше осъден. Но дори Анатолий Иванов, на когото в Червен бряг му лепят етикета „мафиот“, не си позволи дори да ме докосне. Както и никой от неговите приближени.– С настоящия кмет на Червен бряг Вълов се съдихте, нали?
– Да, той ми заведе дело за клевета, което спечелих окончателно и на всички инстанции. Делото срещу мен бе по повод моя публикация, озаглавена „Кметът краде вода и не плаща данъци“. В този материал разкривам как неговата семейна фирма „ТЕРРА“ АД бе хваната в кражба на вода, като същата тази фирма не си плаща данъците към общината, която кметът Данаил Вълов управлява. Наскоро доразвих темата в моето предаване, което се излъчва в zaistinata.com.По този казус има продължение и то е, че ВиК съди семейната фирма на кмета на Червен бряг, делото е в ход.
– Какво ще правиш оттук нататък? Какви са очакванията ти?
– Със сигурност няма да се откажа от журналистическата си дейност. Благодаря на МВР, че снощи буквално за секунди дойдоха пред дома ми, и на Бърза помощ…
Очаквам да намерят човека, който брутално ме нападна в гръб, докато си отключвам входната врата. Вярвам, че рано или късно – дали полицията ще го открие или не – ще си получи заслуженото.– Какви наранявания получи?
– Натъртен съм предимно в областта на гърба, единият крак, едната ръка… Повечето ритници, които отнесох, бяха в корема.– Как изглеждаше нападателят?
– Не можах да го видя, защото беше тъмно. След като се изправих, той побягна. Успях да го видя в гръб. Беше слаб човек, висок, със синьо горнище.Интервю на Стоян ТончевAvantage.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *