Забраната за внос на сръбски стоки в Косово продължава вече трети месец

Забраната за внос на сръбски стоки в Косово продължава вече трети месец - 1

Забраната за внос на сръбски стоки в Косово продължава вече трети месец

Решението на властите в Прищина да забранят вноса на сръбски продукти продължава трети месец и вече има значителни икономически и социални последствия. Сърбската търговска камара съобщи, че загубите се оценяват на около 50 милиона евро. Забраната засяга както сръбските производители, така и потребителите в Косово и Метохия.

Липсата на сръбски продукти се усеща в магазините както на север от река Ибър, така и в сръбските анклави на юг. Магазините са лишени от перилни препарати, алкохолни напитки, храни, сокове и други стоки. Търговците се опитват да предложат алтернативни продукти, но потребителите все пак предпочитат сръбските стоки заради достъпните цени и доверието към тях.

Забраната за влизане на сръбски камиони в Косово и Метохия влезе в сила на 14 юни след ареста на косовски полицаи в Централна Сърбия. След като полицаите бяха освободени, Прищина разреши влизането на сръбски камиони, но забраната за внос на сръбски стоки остава.

Тази мярка има негативно въздействие и върху албанските производители, които също страдат от липса на суровини, доставяни основно от Централна Сърбия.

Призиви за премахване на забраната за внос на сръбски стоки са отправени както от търговски камари и асоциации, така и от Европейския съюз и САЩ. Няма ясни индикации дали и кога забраната ще бъде отменена, но тя продължава да има сериозни последствия в икономиката и живота на хората в региона, пише БТА.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *