„Заводът за раждания“ в Гърция: Все още не се знае дали има българско участие в схемата

„Заводът за раждания“ в Гърция: Все още не се знае дали има българско участие в схемата

Все още няма информация за участие на български граждани в схемата за така наречения „завод за раждания“ в Гърция. Това каза в „Тази сутрин“ журналистът Ивайло Малинов, който се намира в Ханя – мястото, където тече разследването.

„Не мисля, че ще произлязат много тежки последици, защото всичко е направено не така противозаконно, както изглеждаше в самото начало“, подчерта той.

По думите му обвиняемите и арестуваните били девет. От тях останали осем, четирима съда в понеделник оставил в ареста, а другите четирима били пуснати под гаранция.

„Собственикът на клиниката, неговата секретарка, специалистът по ембриология на клиниката и една румънска гражданка, която е играла ролята на брокер. Това са хората, към които са повдигнати най-сериозните обвинение“, каза Малинов.

„За мен не е изненада. Този сценарий се повтаря на всеки 2-3 години. Гърция е страна, която непрекъснато бива забърквана в скандали и проблеми, защото очевидно искат да бъде извършвано и с други цели, а не само с подкрепа“, каза Михаела Куртева от фондация „Майки за донорството“.

„Към нас са се обръщали българки с проблем да бъда привличани към незаконни действия и престъпи схеми. Тези хора са или заплашвани, или финансово или емоционално изнудвани“, посочи тя.

По думите ѝ обикновено жените обясняват, че са им обещали нещо и че в Гърция било законно.

„Трябва да разберат, че в България донорството е законно. По този начин помагат на българските семейства. Всеки един, който иска да бъде донор, може да го направи“, каза Куртева.

„В Гърция не е незаконно донорското и сурогатството, но явно в случая са се опитали да заобиколят тези процедури. Сурогатството в Гърция е само със санкцията на съдия, което е трудно. Затова явно се заобикаля срещу големи суми пари“, заяви акушер-гинекологът д-р Георги Николов.

„В ЕС има пазар на яйцеклетки. Това една болна тема в ЕК, защото в ЕС е разрешена донацията на яйцеклетки. Тя е сравнително рискова процедура и жената трябва да знае какви може да са последствията“, посочи той.

„В България регулацията е доста стройно написана. Добре е хората да са спокойни, че у нас не се случат такива неща“, подчерта Николов.

 

Източник Btvnovinite.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *