Западът 25 г. усвоява Изтока на Европа, в т.ч. и нас. Цената на неравенството. Имаме ли полезен ход?

Западът 25 г. усвоява Изтока на Европа, в т.ч. и нас. Цената на неравенството. Имаме ли полезен ход?

Държавата ни не трябва да се разглежда като виновник за всичките ни беди, защото тя, всъщност, е и жертва.
От 25 г. България, независимо от всички упойващи светли бъднини, които ни внушават политиците, е подложена на всякакви форми на ограбване и натиск. Отвътре и отвън. Така тя става все по-слаба и все по-малко може да защитава гражданите си.
Изпитвам гняв, признавам, когато се сблъскам със стадния рефлекс: държавата е виновна, махам се, напускам я. Разбира се, хората имат право на такава оценка, само че малко се задълбочават, за да прозрат причината. Преди 25 г. все още имахме държава, която работеше, независимо, че сега е сатанизирана от днешните неолиберали като тоталитарна. Да, така е, но тя работеше, изпълняваше си функциите. Към края на социалистическия период режимът бе разхлабен и започна да допуска всякакви външни влияния, а след 10-ти ноември 1989 г. станахме безогледна плячка на интереси извън страната, които търсеха бързи и лесни печалби.
Нима мислите, че имаме автономна национална политика днес?
Ако беше така българите щяха да се връщат в страната си, в бленуваната Европейска България, а не да емигрират на големи групи, както е сега. Или да гледат със завист към благополучието на брюкселския елит. Емигрантите ни в основната си част са високо образовани, с бял цвят на кожата/ без да влагам расистки оттенък – бел.а./ и са атрактивни да бъдат буквално засмукани и интегрирани в западните общества. Абсолютно съм убеден, че се касае за целенасочена политика на тези държави да си осигуряват наготово висококвалифицирани кадри, поради собствените им демографски проблеми.
Западът 25 г. усвоява Изтока на Европа, в т.ч. и нас.
Купи всичко работещо в икономиката, конкурентното унищожи – помогнаха му васалните ни правителства. Етап от усвояването е и драмата с кредитирането. На нас ни бе наложен Модел, за който нашето общество не е готово. Българинът по принцип не обича заемите, той не е свикнал да живее по този начин, традицията ни е в пестенето. На Запад хората живеят на кредит, но там го има и инструментът на фалита. Там знаят, че могат да вземат заеми, но имат опцията и да фалират като физически лица, за да продължат живота си на чисто. В България нямаме този инструмент, няма Закон за фалит на физическите лица. А тук, ако нямаш възможност да си погасяваш заема системата те смачква и се получава доживотно загробване, от което не могат да се освободят и децата ти. Един вид, ако родителите ти са в капана, ставаш вечен длъжник още преди да си се родил, което е абсурдно. Кредитната зараза е тотална и обрича на гибел цели семейства.
Неолибералният Запад има постоянно действащ механизъм за настъпление и усвояване на чужди пазари. Легионите са самите корпорации, които търсят нови територии за продажба на стоките си. Съпътстват ги непрекъснато рекламните и маркетингови кампании, а висшият мениджмънт лобира агресивно пред правителства да им се дават облекчения. Успоредно се подкупват чиновници от всякакъв ранг, често срещу мизерни комисиони, за да улеснят победното навлизане на новия пазар. Помните, че в момента, в който социалистическата система рухна преди 25 г., без обществото да има време да си изгради съпротивителни сили срещу спекулативния капитал, ние просто станахме лесна плячка за всеки, който идваше у нас с баджа „инвеститор“.
Разбира се, тази тактика се прилага и на други места по света, не само в България. Ние просто бяхме поредната зона за усвояване. Не мисля, че това стана целенасочено против страната ни с идеята да се срине икономиката ни и стандарта на живот. Макар че допускам и това. Защо?
Обърнете поглед към армията от НПО-та. Някой знае ли какво точно вършат техните добре платени активисти? Обърнете внимание, че те почти на 100% се финансират от чужди държави под някаква форма – дали през фондовете на ЕС, дали чрез чужди правителства и т.н. Ама наистина ли чуждите им донори им плащат само, за да развиват демокрацията? И като я развихме защо катастрофирахме във всички възможни области, включително и демографски – „олекнахме“ с около 2 млн. души?
А вълшебната думичка инвестиция? Има инвестиции, чиято продукция да се изнася, и други, при които корпорациите и фирмите идват само и единствено за усвояване на вътрешния пазар, което си е обир. Всичко това не е забранено от закона, но защо ни лъгаха за крайния резултат?
Преди 25 г. промени започнаха не само в Източна Европа, но и в Китай. Нека видим разликите. Ние си отворихме пазарите, бяхме готови да дадем мило и драго за демокрацията, влязохме в НАТО и ЕС. А от цялото това сбъдване на мечти 90% от българите станахме бедни, болни, заробени с кредити от банки , с унищожена икономика и селско стопанство, със сринати образование и здравеопазване, младите бягат навън. А сега ни готвят рядкото щастие да станем прифронтова държава, с наши войници, командвани от чужди офицери на собствена територия.
Китайците направиха точно обратното. Техният пазар остана затворен – отвориха само отделни икономически зони до големите градове, в които приеха инвестиции, но продукцията от тях не можеше да отива на вътрешния пазар, а само за износ. Инвеститорите имаха правото да продават навън, но да внасят валутата вътре в страната. Така Китай запази пазара си от плячкосване и приучи чуждия бизнес да инвестира с цел износ. Резултатът е налице – Китай вече е първа икономическа сила по реално производство, до броени години ще стане и номинално такава.
Направете дори повърхностен анализ на двата прехода, които започнаха по едно и също време, без да слагате в сметката мащаб на население, религии и т.н. Говорим за модел на развитие.
Имаме ли полезен ход?
Ще отговоря с въпрос: може ли Северозападнала България да се спаси, ако продължава убийствения неолиберален вектор на разсипване? Очевидно е, че не! Този район е обречен да загине. Ако погледнем в общоевропейски план ние сме за богата Европа Северозападналата България. Можем ли да се спасим с този статус? Не, с тази политика няма да можем. Всички аргументи са срещу нас. С какво да конкурираме богатия Запад – със заплати, с промишлена или селскостопанска продукция, с ред в държавата? Не, нещо повече – от техните акции срещу Русия тази година ще падне по приходи и туризма ни. Не мислете само за хотелите тип мутробарок и за хитрите юпита с лъскави плажни имоти. Ще пострадат обикновените хора, които се изхранват от тези няколко месеца за през цялата година, наемните работници и дребния бизнес.
Възмутителното е, че ЕС ни натиска да бъдем солидарни с него за неща, които не ни касаят пряко, като войната в Украйна, и вървят остро срещу българския интерес. Без никакви компенсации! Налагат ни да провеждаме чужда политика, от която губим.
Вариантите за изход от ситуацията не са много: диктатура , нова лява партия ,не дай боже, нов месия?
Любопитен е опитът със СИРИЗА. Да, там се роди такава дълго очаквана лява партия-коалиция, съвместяваща различни виждания с обща цел, спечели изборите и взе властта. Но СИРИЗА в момента се превръща с един проатлантически субект. Защо? Ами защото такива държави като Гърция и България са до такава степен „хванати за гушата“ от финансови институции и кредитори, че ако те си позволят да кривнат съвсем малко от предписанията, паричните наставници веднага пускат бариерата, пред която не остават много опции, освен банкрута. Очевидно бе, че Гърция не може да си плати дълговете и по всички правила би трябвало да фалира. Така става с всеки длъжник и който й е давал заеми да си понесе загубите. Това е нормалната капиталистическа процедура – да фалира. В момента на Гърция й се отказва правото да фалира, т.е. да спре да си плаща заемите. И забележете как я изнудват – финансовите й донори държат като залог спестяванията на всички гръцки граждани. Защото казват: ако Гърция спре да плаща, ние няма да финансираме повече гръцките банки, те ще фалират и гърците ще си загубят спестяванията. Само че парите на гърците в банките нямат нищо общо с факта, че правителството им е банкрутирало, по вина на предишните. Но кабинетът на Ципрас като знае, че ЕС ще фалира гръцките банки и ще ограби по същество гръцките вложители, той не може да направи нищо. Получават се вероломно скачени съдове – примерно, ако гръцкото правителство обяви фалит, Европа веднага ще обяви фалит за гръцките банки и гърците ще си загубят депозитите, без да са виновни за нищо. Естествено, ще последва революция и феноменът СИРИЗА отива в историята.
Ето така финансовите акули превръщат в заложник спестяванията на гръцкия народ и по този начин принуждават правителството да изпълнява условията на техния диктат.
Къде е парадоксът? Правителството на СИРИЗА, крайнолявата партия, де факто иска да приложи едно крайнодясно капиталистическо решение – да обяви фалит и да започне на чисто. Но от Европа й отказват и Гърция по този начин се превръща във вечен длъжник. Защото всички са наясно, че този гигантски дълг не е възможно да бъде платен. И какво мислите ще стане с Гърция след 25 г.? Ако Тройката кредитори и ЕС не ослабят хватката страната ще се обезлюди.
Не само Гърция, не само ние, но и много страни по света са жертва на Модела. Възможно е по една или друга причина банкстерите да разхлабят хватката, самите те да изпаднат в безпомощна ситуация и да се появи алтернатива на сегашния финансов капитализъм от Изток. Лесно решение няма, цената на спасението може да е солена, но затова са ни нужни истински национални лидери.
Кризисните процеси на Запад текат с неумолима сила, именно от тях произтича шансът. Добри Божилов, политически коментаторАгенция БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *