Започват дисциплинарка срещу италиански генерал, написал хомофобска книга

Започват дисциплинарка срещу италиански генерал, написал хомофобска книга

Започват дисциплинарка срещу италиански генерал, написал хомофобска книга

Италианският министър на отбраната Гуидо Крозето, близък сътрудник на министър-председателката Джорджия Мелони, вчера осъди „писанията“ на действащ генерал, който в книга твърди, наред с други неща, че хомосексуалистите „не са нормални“, предаде Франс прес.

„Генерал (Роберто) Ваначи изрази мнения, които дискредитират армията (…) и конституцията“, заяви в остро критично прессъобщение министър Крозето.

Министерството на отбраната ще започне планираната дисциплинарна процедура, уточни той. Генералният щаб от своя страна посочи, че не е бил „уведомен за съдържанието на книгата, която никога не е била представяна за разрешение от военната йерархия“.

В своята издадена на 10 август книга, озаглавена „Светът надолу с главата „, 54-годишният Роберто Ваначи, бивш началник на елитен корпус от парашутисти, а в момента ръководител на Военно-географския институт, се представя като „наследник на Юлий Цезар“.

По време на кариерата си, прекарана главно на мисии, генерал Ваначи е служил в Сомалия, Руанда, Афганистан и Либия.

„Скъпи хомосексуалисти, вие не сте нормални, вземете решение“, е най-цитираното от медиите изречение на книгата му, в което той заклеймява „съмнителните правила за приобщаване и толерантност, наложени от малцинствата“.

Той яростно напада чернокожата волейболистка Паола Еногу, която играе в италианския национален отбор: „Паола Еногу е от италианска националност, но е очевидно, че в нейните черти не личи италиански произход“.

Тези позиции предизвикаха вълна от възмутени реакции вляво, а десните и крайнодесните парламентаристи запазиха мълчание.

„Расистките и хомофобски думи и позиции на генерал Ванучи грубо противоречат на конституционните ценности и демократичните принципи на републиката“, коментира Пиеро Фасино, депутат от лявоцентристката Демократическа партия и заместник-председател на комисията по отбрана.

 

Източник Dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *