Започна изграждането на нова сграда на 108-а детска градина в ж.к. „Дружба“

Започна изграждането на нова сграда на 108-а детска градина в ж.к. „Дружба“

Започна изграждането на нова сграда на 108-а детска градина в ж.к. „Дружба“

Със символична първа копка започна изграждането на нова сграда на 108 детска градина „Детско царство“ в ж.к. „Дружба“. На събитието присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев и кметът на район „Искър“ Ивайло Цеков.

„Историята тук е започнала преди седeм години, със защитата на терена“, обясни Фандъкова и допълни, че по идея и инициатива на районния кмет, този терен е бил предвиден за детска градина. „Подробният устройствен план е бил защитен и след това теренът отчужден, за да може да се строи детска градина. След като вече има осигурено финансиране и терен, остава районният кмет да си свърши работата и след година и половина тук да има нова детска градина“, каза Фандъкова, цитирана от БТА. 

Кметът на район „Искър“ Ивайло Цеков обясни, че съществуващата детска градина е за четири групи, като досега не е имало възможност за реновиране на площадките, но с построяването на новата сграда ще бъде обновен целият двор, всички съоръжения и площадки за децата, ще бъде изградена и нова ограда. Новата сграда ще има физкултурен салон и съответните прилежащи помещения, както и топла връзка към старата сграда. С отварянето на още четири градински и две яслени групи в новата сграда, район „Искър“ще има около 20 нови отворени групи в рамките на този мандат, обясни Цеков.

По думите му, на мястото на бъдещата нова сграда е имало два частни терена, собствениците на които не са обжалвали решението за строеж на градината, за което Цеков благодари и обясни, че това е много голяма рядкост.

Фандъкова заяви, че със строежа на тази сграда, район „Искър“ преодолява недостига на места в детските градини за деца на възраст между три и шест години, както и в яслените групи. По думите ѝ резултатите се получават с много ясна визия, екипна работа и политическа воля.

Кметът на София съобщи, че през вчерашния ден е бил одобрен проект за изграждане на осем сгради на нови детски градини за финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост. Това са близо 27 млн. лева, които оставям на следващия кмет, за да може да реализира осем нови сгради в седем района в София, обясни Фандъкова. „Красно село“, „Оборище“, „Младост“, „Обеля“, „Красна поляна“, „Слатина“ и „Искър“ са районните, в които са сградите с вече осигурено финансиране, поясни кметът. Тя допълни, че там районните кметове вече работят, защото са кандидатствали с подготвени проекти, за да може в рамките на Плана за възстановяване и устойчивост да се изпълнят.

Георгиев обясни, че е прегледал какво се е случило в София, в рамките на този мандат и е забелязал, че въпреки отказа на държавата за финансиране през последните две години, СОС е отделял всяка година пари от бюджета за стоителството на нови детски градини. Председателят направи и сравнение между кмета на „Дружба“, където има построени сгради за 20 нови групи и районния кмет на „Слатина“, където има само една нова група. Георгиев допълни, че дори тази група не е в нова сграда, а в общински център, на който е сменена табелата.

 

Източник Dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *