Отложиха гласуването на конституционните промени в Скопие

Пред родна публика: Верстапен спечели Гран при на Нидерландия

Отложиха гласуването на конституционните промени в Скопие

Дебатите за промените в македонската конституция, с които българите трябва да бъдат вписани в нея, започнаха и приключиха за 3 часа. След като редица депутати и правителствени ръководители се изказаха от трибуната на македонския парламент, председателят на Народното събрание на РСМ прекрати дебатите и заседанието.

Джафери не обяви кога ще се проведе следващото заседание, на което по процедура и правилника на НС трябва да бъдат гласувани промените. Това предизвика скандирания от опозицията, която поиска незабавно гласуване, защото управляващото мнозинство няма необходимото мнозинство. 

„Решението за промените е взето тук, в Скопие и с това отхвърлям всички спекулации за оказан от някого натиск. Промените нямат за цел да застрашат македонския народ и неговите история и език или който и да било въпрос, свързан с македонската идентичност“, заяви премиерът Ковачевски.

Според внесения проект, в нея трябва да бъдат включени българите, което, от своя страна, е условие за започване на същинските преговори за членство на Македония в Европейския съюз.

„В нито един годишен отчет на ЕС не се споменава отсъствието на българите от Конституцията. Преамбюлът не е от такава важност за идентичността на етносите, както самият законов текст. В член 48, алинея 8 са истинската гаранция за правата на малцинствата“ каза депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова.

Парламентът в Скопие решава дали да впише българите в Конституцията на РСМ

Мнозинството, което се обяви предварително за подкрепа на тези промени, разполага с 64 гласа, но се очаква към него да се присъединят още 8 депутати от албанските опозиционни партии.

За да бъдат приети конституционните промени, са необходими 80 депутатски гласа, т.е. ще трябват още 8 гласа от опозицията.

От ВМРО-ДПМНЕ потвърдиха, че ще участват в днешното заседание, но няма да гласуват за промяна на Конституцията, а ще настояват за разпускане на парламента и обявяване на предсрочни парламентарни избори.

От албанската опозиция са „за“ промените, но не вярват, че те ще успеят.

„Идентичността на македонците няма да бъде засегната, когато включим българите в конституцията, но това е условие за пътя към ЕС. Проблемите между македонци и българи няма да се решат с промяна на Конституцията. За тях Гоце Делчев си остава българин, а за македонците – македонец. Не, ние депутатите можем да решим това, а историците“, посочи независимият депутат Скендер Реджели.

Ще бъдат ли вписани българите в македонската Конституция

Според действащите правила, дебатът за конституционните промени може да продължи до 10 дни.

Самото гласуване може да бъде отложено за период, „когато има необходимите условия“ за това. Решението за промяна на Конституцията може да бъде прието от мнозинство от две трети на Парламента, т.е. от 80 от общо 120 депутати.

 

Източник Nova.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *