Започна обучението на украински пилоти на Ф-16

Започна обучението на украински пилоти на Ф-16 - 1

Започна обучението на украински пилоти на Ф-16

Планираната доставка на западни изтребители Ф-16 вероятно ще отнеме месеци, но според информация от Киев обучението на украинските пилоти вече е започнало, предаде ДПА, цитирана от БТА.

„Обучението вече започна“, заяви украинският министър на отбраната Олексий Резников вчера пред украинския „24-и канал“.

Още новини от Украйна

Украинските инженери и техници също преминават обучение, се казва в репортажа. Министърът обаче не уточни къде се провежда обучението.

Дания и Нидерландия се съгласиха да доставят самолети Ф-16 на Украйна и да обучават украински пилоти. Тъй като обаче става въпрос за оръжейна система от САЩ, доставката изисква одобрението на Вашингтон.

В четвъртък правителството на САЩ заяви, че иска да даде възможност на Дания и Нидерландия да прехвърлят бързо Ф-16. Въпреки това вероятно ще минат няколко месеца, преди самолетите да бъдат действително доставени.

За предаване на самолетите може да се говори едва след като инструкторите потвърдят, че украинските пилоти и обслужващ персонал са получили необходимите умения, добави Резников, цитиран от УНИАН. Именно броят на обучените военнослужещи ще определи колко самолета ще получат украинските ВВС.

Резников отбеляза, че за обучението на пилотите е необходими минимум шест месеца и предупреди, че този срок може да се окаже и по-дълъг.

Командващият украинските ВВС генерал-лейтенант Николай Олешчук съобщи по телевизията, че е взел решение да заложи на младите пилоти. Според взетото от него решение на обучение във Великобритания са заминали пилоти от тазгодишния випуск, а в Швеция – дипломирани през 2016 г., с достатъчен боен опит.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *