Започна процедурата по прехвърляне на терминал „Росенец“ към държавата

Започна процедурата по прехвърляне на терминал "Росенец" към държавата

Започна процедурата по прехвърляне на терминал „Росенец“ към държавата

В ход са разговори между Държавно предприятие (ДП) „Пристанищна инфраструктура“ и „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД по процедурата за прехвърляне на оперативния контрол върху пристанищен терминал „Росенец“ към държавата, съобщи Министерството на транспорта и съобщенията.

С решение на Министерския съвет от 11 август 2023 г. концесионният договор е прекратен, смятано от 15 август с.г. Вече има назначена комисия от министъра на транспорта и съобщенията, която в срок от 30 дни от прекратяването да приеме обекта на концесията.

Изпълнителна агенция (ИА) „Морска администрация“ е издала заповед за заличаване на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД от Регистъра на пристанищните оператори. В същия регистър предстои да бъде вписано ДП „Пристанищна инфраструктура“, на което се възлага да извършва пристанищните услуги на терминала, съгласно Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Р.България (ЗМПВВППРБ).

Концесионният договор на „Лукойл Нефтохим Бургас“ беше прекратен с приета от Народното събрание промяна в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

При евентуален отказ от страна на концесионера да предаде съоръжението министърът на транспорта трябва да отправи мотивирано искане до областния управител на Бургас да издаде заповед за изземане на обекта на концесията по реда на Закона за държавната собственост.

Междувременно Съветът по сигурността към Министерския съвет обсъди днес възможните последствия при евентуално предсрочно прекратяване на дерогацията за внос на руски петрол и петролни продукти за преработка в „Лукойл Нефтохим Бургас“. Министерства и секретни служби представиха своите доклади, предстоят решенията на Съвета, които той ще предложи на правителството.

Преди месец „Лукойл Нефтохим Бургас“ обяви, че възнамерява да се обърне към съда за защита на своята делова репутация.

 

Източник Dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *