Заради зачестилите спорни отнемания на превозни средства: Наесен прецизират санкциите на пътните нарушители

Заради зачестилите спорни отнемания на превозни средства: Наесен прецизират санкциите на пътните нарушители - 1

Заради зачестилите спорни отнемания на превозни средства: Наесен прецизират санкциите на пътните нарушители

Съкращава се времето за отчитане на алкохол и наркотици в кръвта на водачите от 6 часа на 15 минути. Наесен се задава нов ремонт на наскоро ремонтирания Наказателен кодекс със санкции за пътните нарушители. До петък пък ще бъде изготвена нова методика, която да помага на полицаите в прилагането новите наказания. Това стана ясно след среща на юристи от ПГ на ПП-ДБ с вътрешния министър Калин Стоянов, съобщи БНТ.

Зачестилите спорни отнемания на превозни средства са една от причините за днешната среща.

„Първо трябва да видим защо в момента законът се тълкува превратно и защо реално се стига в момента до временно отнемане на МПС, въпреки че в закона такава възможност не е предвидена. Ние единственото, което в момента променихме, е възможността със съдебното решение или задължението в някои текстове, съдът да конфискува автомобила. Никъде не сме записали, че този автомобил временно се отнема до произнасяне на съда“, каза Стою Стоев – председател на правната комисия в парламента.

Според Явор Божанков, ще се наложи нов ремонт на Наказателния кодекс още тази есен и даде пример.

„Законът се нуждае от промяна. Защото той не дава яснота когато двама съпрузи, в режим на съпружеска имуществена общност имат автомобил, той отнема ли се или неговата равностойност трябва да се заплати. Фирми, които отдават коли под наем, фирми с много скъпа строителна техника… Ако те попаднат под тези санкции, е възможно животът на един професионален шофьор да бъде унищожен или дейността на една фирма да бъде спряна“.

По време на срещата е станало ясно, че ще бъдат закупени нови машини, които ще скъсят изследването на една кръвна проба от 6 часа на 15 минути. Ще се прецизират и спорните тестове за наркотиците.

„Става дума за хора, които са употребявали определени разрешени медикаменти, които биха могли месеци наред да останат без автомобил без да имат вина. Също така и хора, които в рамките на ЕС са употребили нещо преди дни, което по никакъв начин, седмица по-късно, не им влияе на способността да шофират, но според нашето законодателство може да се окажат и престъпници“, каза Явор Божанков.

До петък ще има общи методически указания за прилагане на промените в Наказателния кодекс от МВР и прокуратурата.

„Тъй като в момента може да се окаже, че във Видин окръжният прокурор ти казва да правиш едно нещо, което е различно от това, което те кара да правиш окръжният прокурор в Пловдив“, коментира Настимир Ананиев – ПП-ДБ.

От есента известия за извършени нарушителя на пътя ще получаваме по мейл или със SMS, става ясно от фейсбук страницата на „Продължаваме промяната“. Там се посочват и мотивите за приетите от парламента драстични мерки срещу пияни и дрогирани шофьори.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *