Заради изискване за по-чист въздух: Защо в Лондон масово се чупят пътни камери?

Заради изискване за по-чист въздух: Защо в Лондон масово се чупят пътни камери?

В Лондон имат един от най-амбициозните проекти в света за по-чист въздух и намаляване на емисиите от превозни средства. Последната фаза на този проект започна във вторник.

Хората, които искат в целия град да използват автомобили, които не отговарят на екологичните изисквания, ще трябва да платят такса от близо 30 лева на ден. Това породи напрежение.

На практика от този вторник целият град, включително регионът на летището „Хийтроу“, е покрит от зоната, която има за цел да намали трафика и това да доведе до намаляване на вредните газове и запрашеността на въздуха. Освободени от таксата са само електрическите автомобили, дизеловите коли със стандарт минимум Евро 6 и бензинови автомобили със стандарт минимум Евро 4.

Според кмета на Лондон Садик Хан 9 от 10 автомобили в британската столица отговарят на критериите, но противниците му твърдят, че това не е вярно и таксата ще доведе до допълнително обедняване на хората, които не могат да си позволят нови автомобил.

Те вече са насочили гнева си към камерите, които контролират дали таксата е платена. По данни на полицията от 1 август досега са били откраднати 164 камери, а други 185 са били повредени. Общият брой на камерите е близо 3000 в целия град.

Вандалите са част от организирана група от „отмъстители“ срещу решението за разширяването на зоната. Те са известни като „Блейд рънърс“, по аналогия с някои от героите на популярната кинопоредица, базирана на научно-фантастичния филм от 1982 г. „Блейд рънър“.

Общината от няколко години има програма за изкупуване на неотговарящите на стандарта автомобили с бюджет от 160 млн. паунда, като всеки собственик може да получи до 2000 паунда.

Само за миналата седмица са получени около 15 000 заявления по тази програма. Мярката засяга близо 5 милиона души и противниците ѝ твърдят, че тя ще усложни живота им заради лошия обществен транспорт в крайните части на града, а кметът Хан посочва, че благодарение на това решение „5 милиона повече жители на Лондон вече могат да дишат по-чист въздух“.

 

Източник Btvnovinite.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *