Заради пожарите: Обявиха частично бедствено положение в община Казанлък

Заради пожарите: Обявиха частично бедствено положение в община Казанлък

Заради пожарите: Обявиха частично бедствено положение в община Казанлък

Със своя заповед областният управител Ива Радева въведе частично бедствено положение за срок до 7 дни на територията на община Казанлък, считано от 19:30 ч. на 21 август.

Мярката се наляга заради възникналия пожар на територията на общините Казанлък и Мъглиж, който обхвана 500 дка храстовидна и горска растителност на широк фронт.

Контролът върху изпълнението на заповедта е възложен на зам. областния управител Методи Марков, допълва БТА.

В късния следобед на терен с огнената стихия се бореха 8 екипа от пожарникари от Стара Загора, Мъглиж и Казанлък и 2 екипа от Държавно горско стопанство.

На помощ се включиха и военнослужещи с хеликоптер от авиобазата в Крумово.

Пожарът все още не е овладян, но е частично ограничен.

Овладяха пожара в Сакар планина

Големият пожар, който бушува вече трети ден в Сакар планина в землищата на свиленградските села Пъстрогор, Младиново и Момково и любимецкото село Васково, и който обхвана 15 000 декара площи, от които 7000 – гора, е овладян. Това съобщиха от областната администрация в Хасково. Броят на дежурните екипи, които остават на огнището тази нощ, ще бъде намален.

Към 19:00 часа тази вечер борбата с огъня продължаваха 15 команди пожарникари, три автомобила на лесничейството, шестима души доброволци от Свиленград и 20 души от местното население, както и осигурените от Община Свиленград две водоноски и две тежки верижни машини.

Заради размерите на огнената стихия вчера кметът на Свиленград арх. Анастас Карчев обяви бедствено положение. Също от вчера в сила е заповед на областния управител за забрана на всякакви лесотехнически и земеделски дейности на територията на областта.

За особено недопустими се смятат дейностите по почистването на стърнища, пасища, ливади и горски територии, добавя БТА.

Пожарът възникна миналата събота от пасище в землището на свиленградското село Младиново, а една от вероятните причини е човешка дейност.

 

Източник Dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *