Заради „работата“ на Община-ГЕРБ Поморие Проект „Воден цикъл“ може да доведе до многомилионна санкция за поморийци от Европейската комисия!

Заради „работата“ на Община-ГЕРБ Поморие Проект „Воден цикъл“ може да доведе до многомилионна санкция за поморийци от Европейската комисия!

Как Община Поморие разбира Националната програма за развитие на България НПР БГ 2020Здравейте,По повод изявлението на кмета на Община Поморие относно Водния цикъл снощи публикувах на страницата на Община Поморие във Фейсбук материал, в който изведох част от причините за ЗАЦИКЛЯНЕТО на Проекта, като на преден план изложих отсъствието на контрол. До тази сутрин материалът бе харесан от над 25 души, които, държа да подчертая, не познавам и не са ми приятели във Фейсбук. Явно темата е проблемна и интересна за много от гражданите на Поморие. Със започването на работния ден написаното от мен бе изтрито от Администратора на страницата. Прилагам текста на Подприоритет 6.1 Подобряване на институционалната среда от Националната програма за развитие на България „НПР БГ 2020“ за да преценят гражданите на България как в Община Поморие го прилагат:Подприоритет 6.1 Подобряване на институционалната среда
• Ефективно противопоставяне срещу корупцията. Ще се подкрепи превантивна дейност срещу корупция в държавната администрация и ще се подкрепят мерки за ограничаване възможностите за вземане на решения по целесъобразност. Предвижда се да се подкрепят държавните органи за установяване и наказателно преследване на извършилите корупционни дейности. Последователно ще бъде възложено само на една институция да отговаря за координацията на борбата с корупцията. За по-качествено прилагане на политиката за противодействие на корупцията ще се изгради независима система за наблюдение, в която да участва гражданското общество. Очакваните резултати са свързани с повишаване на конкурентоспособността на предприятията и намаляване на нелоялната конкуренция.
Укрепване на гражданското общество и повишаване на ефективността на обществените консултации.
Повишаване на прозрачността на бюджетното прогнозиране, планиране и изпълнение.
Прилагам и изтрития материал:
Със загриженост, много внимателно прочетох изявлението на г-н Алексиев във връзка с Водния цикъл. По стечение на обстоятелствата имам възможност да наблюдавам проекта в развитието му. Работата се затормозява и излиза от контрол. Липсва елементарна организация и съгласуваност. Бригадирите са оставени да се оправят сами. И те се оправят – колкото могат. Текучеството на работниците е значително, събрани са на случаен принцип и естествено не са сработени. Никой не следи и по никакъв начин не се документира с технически средства извършената работа. Интересно ми е да погледна Актовете, на чиято база се актува и заплаща работата на подизпълнителите. На колко време се правят, кой ги подписва и на базата на какви доказателствени приложения. Следва да има спесификации на влаганите материали и да се контролира какво, къде и как се влага. Това не се прави, или се прави фиктивно и води до аварии дни след приключване на работата. Днес видях да подготвят за слагане китайски запорен кран от по 40-50 лв. НЯМА НОРМАЛЕН ПРОЕКТАНТ, който да подпише спесификация по европроект с включен такъв некачествен кран. Пак опираме до контрола! В Проекта се действа на принципа – ВЯРВАМЕ НА ФИРМИТЕ. Като човек от бизнеса, със значителен управленски опит бих задал друг модел на работа – ВЯРВА СЕ САМО НА ГОСПОД – ВСИЧКО ОСТАНАЛО СЕ ПРОВЕРЯВА! Бих обособил отделни Лотове, с персонални отговорници, които да се отчитат лично пред мен, като работните им места до края на проекта ще бъдат в района на Лотовете. Бих разпоредил да се поставят големи информационни табели в районите на Лотовете, на които да се изпишат Отговорните лица с мобилните им телефони. На същите информационни табели бих разпоредил да има специално място за Работния график и място за обявления и един ден предварително бих задължил Отговорниците да изписват сроковете и участъците, на които ще се спира водата. Така баба Ванче и дядо Стоян ще имат от къде да научат кога няма да има вода. Те за интернет не са чували. Иначе – всичко е непрозрачно и анонимно. И води до хаоса, който е в момента. Да оставим емоциите на страна и да видим как можем да решим проблема. Дефинирането му е 50% от неговото решаване! Проблемът е в ЛИПСАТА НА ПРЕВАНТИВЕН, КОМПЕТЕНТЕН И ЕФЕКТИВЕН КОНТРОЛ! Ако моделът на работа и контрол от страна на Общината не се смени – Проектът ще закъса и ще има санкции. Все още нещата са поправими. По мои изчисления след седмица вече ще е късно. А господин кметът знае – анализите и прогнозите ми винаги са точни. В рамките на статистическата грешка.Желязко Атанасов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *