Заради ЧВК „Вагнер“: Литва затваря два гранични пункта с Беларус

Заради ЧВК „Вагнер“: Литва затваря два гранични пункта с Беларус

Литовското правителство реши да затвори два от шестте гранични пункта с Беларус заради „геополитически обстоятелства“ седмици след като руската военна групировка „Вагнер“ намери убежище в страната, предаде Ройтерс.

Двата малки контролно-пропускателни, които не се използват от търговски превозни средства, от петък ще бъдат затворени, съобщи Литва.

Причините за това са геополитическата среда и смекчаването на заплахите от наемниците на Вагнер, които са в Беларус., както и възможности за насочване на капацитета на служителите, извършващи гранични проверки, към други гранични контролно-пропускателни пунктове.

Регионалните партньори на Литва ще бъдат консултирани, когато се разглежда възможността за затваряне на още гранични контролно-пропускателни пунктове. Заместник-министърът на вътрешните работи Арнолдас Абрамавичюс заяви, че затварянето на всичките шест гранични пункта с Беларус едновременно ще доведе до големи организационни проблеми.

Преди ден Държавната гранична служба на страната обяви „допълнителна мобилизация“ на гранична охрана поради „рязко увеличаване на хибридната заплаха“ на границата с Беларус.

Латвия, Литва и Полша започнаха да предприемат спешни мерки за укрепване на границите си, опасявайки се от провокации след разполагането на ЧВК „Вагнер“ в Беларус.

Миналия месец президентите на тези страни отправиха писмо до генералния секретар на НАТО и лидерите на страните от Алианса с призив да предприемат мерки за противодействие на заплахите, идващи от Русия и Беларус. В случай на сериозен инцидент с участието на наемници на ЧВК „Вагнер“, Полша, Литва и Латвия могат едновременно да затворят границите си с Беларус, предупредиха властите по-рано.

Полският премиер Матеуш Моравецки съобщи в началото на август, че според Полша и Литва в Беларус има около 4000 наемници от групировката ЧВК „Вагнер“, които могат да бъдат използвани за провокации.

В случай на сериозен инцидент с участието на наемници на ЧВК „Вагнер“, Полша, Литва и Латвия могат едновременно да затворят границите си с Беларус, предупредиха властите.

Полша вече затвори всичките си пунктове с Беларус освен един, след като журналист от полски произход бе вкаран в затвора, а полските дипломати бяха експулсирани. Варшава съобщи миналата седмица за намеренията си да разположи още 10 000 военни на границата с Беларус, за да подпомогнат вече назначените там войски.

Беларус въведе безвизов режим за гражданите на Литва, Латвия и Полша. По информация на беларуските граничари от миналия април вече са регистрирани общо над 400 000 пътувания на литовски граждани до Беларус. Литовски служители предупреждават, че беларуската служба се опитва да вербува някои от напускащите, използвайки изнудване и психологически натиск.

В Литва и Полша се наблюдава и увеличение на мигранти от Близкия изток и Африка, които се опитват да преминат границата. За последните две години няколко пъти се случваха и кризи с големи вълни мигранти, за които Полша обвини Беларус, че набира мигранти в бедни страни и ги изпраща незаконно през границата, за да подклажда нестабилност в целия Европейски съюз.

Очаква се балтийските страни и Полша да разговарят за възможности за пълно затваряне на границата си с Беларус този месец във Варшава.

 

Източник Dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *