Зачестяват случаите на деца, погълнали капсули за пране

Зачестяват случаите на деца, погълнали капсули за пране

Зачестяват случаите на деца, погълнали капсули за пране

Все по-често има случаи на малки деца, чиито родители търсят лекарска помощ заради поглъщане на капсули за пране. Това алармира пред БНТ д-р Елена Зарева, началник на детското отделение в болницата в Горна Оряховица. По думите ѝ само за изминалия месец в отделението са приети три деца. 

Наблюдава се подобна световна тенденция. „Тези продукти са с атрактивен вид, цвят и форма – интересни са за децата и те се добират с удоволствие до тях“, добавя лекарката.

Перилният препарат е в концентриран вид, а обвивката изключително лесно се разлага. При контакт през очите се усеща парене, децата започват да ги търкат и може да има поражения, предупреждава тя.

Другата опасност е, ако попадне от препарата през кожата. Най-опасно обаче е поглъщането на по-голямо количество. Тогава може да се засегне стомашната лигавица. Опасно е и ако се вдиша от препарата при спукването на капсулата“, обясни д-р Зарева.

Тя препоръчва, ако капсулата бъде погълната, детето да се стимулира да повърне и след това да се насочи към спешен център. При попадане в очите да се изплакне обилно с вода без да се търка.

Тъй като проблемът с капсулите не е от днес, производителите са направили по-трудно отварянето на кутиите, отбеляза д-р Зарева.

В социалните мрежи преди години имаше и предизвикателство сред подрастващите, което изискваше от тях да поставят капсула в устата си, докато тя се разтвори.

 

Източник Dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *