Защо властите на Хавайските острови не са задействали сирените във връзка с пожарите?

Защо властите на Хавайските острови не са задействали сирените във връзка с пожарите? - 1

Защо властите на Хавайските острови не са задействали сирените във връзка с пожарите?

Сто и десет са вече жертвите на опустошителните пожари, които почти изпепелиха град на хавайския остров Мауи. Това съобщиха световните агенции, позовавайки се на местните власти.

Пламъците погълнаха пристанищния град Лахайна – бивша столица на Хавайското кралство. Това е най-катастрофалният пожар от над 100 години в САЩ и никой не може да обобщи все още какви са истинските мащаби на бедствието.

От седмица жителите на архипелага обвиняват местните власти, че не са задействали предупредителните сирени в Мауи. Вчера местните власти поясниха, че не става дума за пренебрегване на задължение или за забравяне на задействане на сирените. „Сирените са използвани основно за цунамитата и жителите са обучени да се подслоняват на по-високи места, когато ги чуят“, обясни пред медиите Херман Андая, ръководител на агенцията за управление на кризите в Хавайските острови.

Огънят бушувал и властите предпочели да предупредят хората чрез телевизията, радиото и чрез смартфоните, защото са се притеснявали, че ако чуят сирените, те ще се втурнат към възвишенията и ще се озоват насред пламъците.

В Лахайна живееха 12 000 души преди пожара. Спасителни и издирвателни екипи с обучени кучета са претърсили едва 38 процента от града за евентуални оцелели.

Досега са идентифицирани едва пет от жертвите. Близките на хора, които са изчезнали на острова, са приканени да дадат ДНК проби, за да бъде улеснено идентифицирането на труповете, предаде БТА.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *