ЗАЩО ГОРИМ ГАЗ ОТ ДЪРЖАВНИЯ РЕЗЕРВ! НАМАЛЕЛИ ЛИ СА ДОСТАВКИТЕ НА ГАЗ ОТ УКРАЙНА

ЗАЩО ГОРИМ ГАЗ ОТ ДЪРЖАВНИЯ РЕЗЕРВ! НАМАЛЕЛИ ЛИ СА ДОСТАВКИТЕ НА ГАЗ ОТ УКРАЙНА

3500 евро месечно като член на борда на „Южен поток“ взема представителят на БЕХ Жаклен Коен /за кратко и шеф на ДКЕВР/. Бордът се събира веднъж на няколко месеца. Ако сумата се сметне на часова ставка, вероятно тя би била рекордна….По надолу ще видите и другите суми, които обаче не ми бодат очите така, както хонорара на Джаки Коен. Какъв газовик се извъди този лобист само! Иначе е симпатяга, добър приятел на един бивш министър на вътрешните работи. Виждала съм го по маси в центъра на София в доста интересна компания.
Хонорари, хонорари – как да е. 25 или 50 млн. лева похарчени дотук по ЮП и ще си отекат така в реката, понеже никой наоколо няма усет към инвестицията. Нали загубите се покриват от общите пари. Само да ви кажа, че за доста по-малко пари, ако завлечете някоя мутра, ще ви натрошат семейството и вас самия до смърт. Но държавата е ларж, понеже сега съдебната система се забавлява с поредния скандал.
И това – как да е. Не е нещо невиждано.Чудя се обаче защо не са обърнали внимание на една по-интересна информация – че всеки ден по 1,5 млн. кубика газ се взимат от Чирен, защото потреблението се било вдигнало. Това прави към 547,5 млн. кубика годишно, ако правилно смятам. Или повечеи от 1/5 от годишното потребление, което е около 2,5 млрд. кубика.
Пък нямало проблем с доставките от Украйна!
От друга страна парното идва вкъщи на 33 градуса, както ми писа един специалист преди време, т.е. градусите са доста под нормата. Което аз си обяснявам с политика на икономии от страна на правителството. Искам обаче някой ясно да заяви – намалели ли са доставките на газ от Украйна, че да си помагаме с хранилището в Чирен. И по каква причина Топлофикация още не фалира. След катко НЕК била заплашена от фалит, където няма как да бъде фалирана без да угаснат крушките в цялата страна. И какво стана с ония 80 млн. в КТБ, които Топлофикация беше депозирала там. Загуби ли ги или ги цедира предвидливо.
Като стана въпрос за Чирен, чувала съм лично от Сашо Дончев, че правителствени чиновници в миналото са въртели далавери за по 200 млн. лева с газа от хранилището. защото няма как да провериш колко газ има в една пещера, която има пукнатини, през които газа излита. Дончев беше абсолютно сигурен, че цифрите, които се изговарят в публичното пространство и които описват количеството газ, нагнетен в бившето находище и сега хранилище, не могат да бъдат точни в никакъв случай. Тъкмо това давало повод на не едно правителство, според него, да върти крупни далавери с газа оттам.
В тоя ред на мисли пак питам – защо трябва да се използва газа от Чирен в една зима, която температурата не пада под нулата, а в къщите е 16 градуса, понеже радиаторите са едвам затоплени. И защо, по дяволите, никой не обръща внимание на факта, че горим газ от държавния резерв!Нора Стоичкова
Колаж: Иво Ангелов, „СИЛА“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *