Защо Гърмен няма да гръмне…Властта наистина смята хората за прости и не чувства заплаха от тяхна страна

Защо Гърмен няма да гръмне…Властта наистина смята хората за прости и не чувства заплаха от тяхна страна

Панаирът между българи и цигани е досадно повторение на банални клишета и евтина предизборна играл
Така нареченият конфликт в Гърмен е досадно повторение на банални истини, които всички знаем, но от които медиите и политиците винаги се изненадват, когато дойде време пиеската да се повтаря. Това е пошло театро, а не истинска политика, нито истинска журналистика, нито истинска новина.
Разбира се, че цигани безнаказано мародерстват из селата в България и превръщат в разруха всичко по пътя си. Кражбите и битовата престъпност са направили практически невъзможен нормалния живот на много места в страната. Разбира се, че циганските гета са незаконни. За това обаче не са виновни циганите, а администрацията в България, която не работи и въобще не се интересува от друго, освен да бъде преизбрана или преназначена, за да не работи и през следващия мандат. Разбира се, че гневът на хората в Гърмен не е автентичен, а всичко това е предизборна игра. Част от започналата кампания за избор на кметове и общински съветници, който предстои през есента. Разбира се, че незаконните строежи в ромската махала няма да бъдат съборени. Разбира се, че кражбите и зулумите ще продължат. Разбира се, че нито на българите, нито на циганите ще им стиска да се ударят истински – сериозно да пуснат кръв, а не да се разкарват с охлаждащи лепенки срещу махмурлук пред камерите и да покажат, че работата е сериозна, защото и едните, и другите ги е шубе. Страх ги е да се сблъскат мъжки и с достойнство, защото българите са етнически българи, а циганите са български цигани. Ошумульосването и лакейския характер са основни и най-изконни български черти. Нож в гърба винаги, но истината в очите никога. Подли сме и за това и гражданския гняв ни е подлярски, конюнктурен.
Спомнете си подлите протестъри, които днес се закачиха за постове и на държавна заплата. От 15 секунди репортаж се разбра, че хората в Гърмен ги бива само да се заканват на маса или както стана модерно напоследък – по телевизора. Това важи за населението на България като цяло. Въобще не им влизам в положението и не им съчувствам, защото не го заслужават. А не го заслужават, защото на изборите (били те местни, национални или президентски) ще изберат същата администрация, която не преследва крадците и разрешава незаконното строителство и по време на мандата няма да им мине през ум да я пресират или да изискват нещо от нея, освен, ако няма избори и самите политици не ги мобилизират да излязат срещу някого или нещо, както е в случая с Гърмен. Разбира се, че преди президентските избори догодина ще гледаме същите кадри и ще правим същите коментари за някое друго населено място. А после, преди парламентарните избори, когато и да са те – пак и пак…
Минаха десет години откакто Волен Сидеров влезе в парламента с този трик, стана милионер, излъга маса народ, че ще направи циганите на сапун (образно казано) и си живее като Симеончо, благодарение на тоз изтъркан сюжет, но най-подтискащото е, че номера още се харчи. Петър Москов подхвърли една реплика срещу циганите и стана известен, че и рейтингов. Всичко това е страшно досадно и изглежда все по-гротескно.
„Напишете жалба“, каза министърът на вътрешните работи, а известен анализатор коментира в студиото, че това е единственото адекватно поведение на Руми Бъчварова, която била много готина. Как да гледаш сериозно на тази бутафория? Нали всеки средностатистически българин знае, че когато стане кражба, най-глупавото е да извикаш полицаи, които да се чешат по главата, да ръсят простотии и да те овъртолят в писане и документация, основната цел на която е да прикрие безпомощността на властта. Никой не пише жалба и не подава сигнал, защото знае, че е загуба на време, че и унизително, защото хем са го обрали, хем са го превърнали в писар.
Самият Бойко Борисов е прозрял, че от МВР нищо не става, та им сложи Румяна Бъчварова за министър, но хората в България все още не схващат, че властта ги взема за мезе, защото не чувства заплаха от тяхна страна. И защото наистина ги смята за прости.
Нещо повече – властта знае, че ако не прави нищо, има по-голяма вероятност да я преизберат на избори. Най-смешното е, че главоломната кариера на Бойко Борисов в политиката се дължи на медийния мит, че е голям борец срещу престъпността и е единственият човек в държавата, който може да въвежда ред. Този мит стана на петнадесет години, а Бойко управлява България с незначително прекъсване през последните пет от тях. Преди това беше кмет на София и главен секретар на МВР. Неговата партия ГЕРБ държи по-голямата част от общините в България и извинението на Румяна Бъчварова, че това са проблеми, трупани с години, не е извинение за нея. Тя, нейният началник и ГЕРБ имат основен принос за въпросното натрупване и няма никакви изгледи нещо в отношението им към управлението на държавата да се е променило. Те не управляват, само дават вид, че го правят за няколко минути в новините вечер.
Страната очевидно се разкапва, но не виждам истински разтревожени хора от това. Всички са заети в симулация. Управляващите симулират, че са държава, гърменци симулират, че са граждани, а водещите на предавания симулират, че са журналисти. Само кражбите на циганите са истински, както и незаконните им гета. Това няма да се оправи, докато не се откажем от навика да превръщаме всичко в телевизионна бутафория и не започнем да гледаме на живота, държавата и на самите себе си по-зряло и по-сериозно. Явор Дачков, в.Галерия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *