Защо да рефинансирате ипотечния си кредит сега

Защо да рефинансирате ипотечния си кредит сега - 1

Защо да рефинансирате ипотечния си кредит сега

При нас лихвите вървят нагоре бавно и плавно и с бавни стъпки. Към момента увеличението е между 0.1 и 0.3 процентни пункта. Най-вероятно до края на годината ще сме свидетели на още едно подобно повишение, но това не променя нагласата на хората, решили да ползват кредит за нещо важно за живота им“, казва Тихомир Тошев, управител на „Кредит Център“.

Какво да имате предвид, когато рефинансирате?

1. Рефинансирането почти винаги излиза изгодно, ако текущите лихви, на които можете да изтеглите новия, кредит са с 1% по-ниски от тези, които плащате в момента. „Всички кредитополучатели с 3% и над 3% е добре да рефинансират кредитите си“, казва Тошев, цитиран от БНР.

2. Когато ви трябва нова допълнителна сума за нещо – примерно закупили сте имот на шпакловка и замазка и ви трябват допълнително средства – рефинансирането може да се направи с увеличаване на размера на кредита. Де факто да рефинансирате останалата сума при най-добри условия и да вземете допълнително 50 000, 100 000, 150 000 лв., колкото оценката на имота позволява.

3. Рефинансирането също може да се направи с цялостно преструктуриране на кредитна задлъжнялост и да обедините в него и потребителски кредити и други натрупани задължения.

4. Хубаво е да се огледат добре офертите на пазара или да се ползва кредитен консултант, защото почти винаги има банки, които са в промоции и поемат нотариалните такси. Тогава рефинансирането излиза абсолютно изгодно. Когато няма подобни промоционални оферти, вие ще трябва да поемете нотариалните такси за рефинансирането.

5. Не повече от 30% от доходите на домакинството трябва да отиват за погасяване на всички кредитни и лизингови задължения.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *