Защо операта „Сватбата на Фигаро” скандализира аристокрацията

Снимка: iStock/gettyimages

Защо операта „Сватбата на Фигаро” скандализира аристокрацията

Дворецът на граф Алмавива край Севиля, Испания. Действието се развива през 1780 г. Графът е дал една стая на своя слуга Фигаро по случай предстоящата му сватба със Сузана – камериерката на графинята. Фигаро и Сузана мечтаят за своето щастие. Но радостта на девойката бива смутена от непрестанните ухажвания на графа. Тя споделя опасенията си със своя любим Фигаро. А графът изглежда неслучайно им е определил тази хубава стая. Вероятно възнамерява да се възползва от старото феодално право на „господар на първата брачна нощ“, тъй като се намира непосредствено до неговите покои. Това стряска Фигаро и той решава да се бори за своята семейна чест. Двамата млади стремглаво се залавят с подготовката за сватбата си. Те обаче имат и неприятели, които търсят мъст.

Вероятно никоя друга опера не е толкова тясно свързана с един дом, както „Сватбата на Фигаро“ в Глиндеборн, Англия.

Снимка: iStock/gettyimages

Комична, но и в същото време пронизана от болка и тъга, тази дълбоко амбивалентна история, която ще откриете като част от разнообразните продукции на Marquee TV в ТВ платформата на EON, е опера-буфа в италиански стил по либретото на Лоренцо да Понте. Завършена е за по-малко от пет месеца. На 1 май 1786 в Бургтеатър във Виена тя прави своя дебют.

Снимка: iStock/gettyimages

Операта на Моцарт е откриващата постановка на фестивала в Глиндеборн през 1934 г. А постановката на Майкъл Грандейдж е седмата, която бива поставена в луксозната атмосфера от 60-те години на миналия век. Под ръководството на „идеалния темпоритъм“ на Робин Тичати, младежкият състав, който влиза в главните роли, „няма слабо звено“ и „изглежда великолепно“ на сцената.

Всъщност историята на написването на операта „Сватбата на Фигаро“ е доста интересна и показателна.

„Към мен са се обръщали различни композитори с молба да им напиша либретото. Но по това време във Виена имаше само двама, които заслужаваха внимание — Мартини, любим композитор на император Йосиф, твърде много покровителстван от него, и Волфганг Моцарт, с когото имах възможност да се запозная в дома на барон Веплар, негов голям приятел и почитател. Независимо от това, че Моцарт обладава най-голям талант в сравнение с който и да е композитор от миналото, настоящето и бъдещето, на него не му се удаваше да прояви във Виена своя божествен гений поради пречки, създавани с враговете му. Аз се отправих към поменатия Моцарт и го попитах не иска ли да напише музика върху една от моите драми“, споделя авторът на либретото на „Сватбата на Фигаро“ Лоренцо да Понте.

Снимка: iStock/gettyimages

Музиката на „Сватбата на Фигаро“ става едно от най-високите достижения на оперното творчество през XVIII в. При написването ѝ Моцарт използва най-добрите черти от италианската опера-сериа и опера-буфо, но вмъква и смели нововъведения.

Написана по време на революция, темата на операта – за слугите, които се надигат и надхитряват господарите си, възмущава аристокрацията. Това довежда до забрана на пиесата в много градове, включително и във Виена.

Вижте пълна информация за пакетите EON LIGHT, EON FULL и EON PREMIUM ТУК

Снимка: iStock/gettyimages

За да получи разрешение от императора да използва толкова противоречива тема за нова опера, либретистът Да Понте трябва да лиши пиесата от най-провокативните послания, като замени тирадата на Фигаро от IV действие за благородниците, с тирада срещу непостоянството на жените.

Плановете са счетени за приемливи и Моцарт се захваща за работа, като завършва музиката само за шест седмици, изхождайки от една общочовешка основа – успява да пресъздаде чувствата на героите, независимо от какво съсловие са те, няма противопоставяне между аристократи и слуги.

Снимка: iStock/gettyimages

Моцарт завършва творението си само за пет месеца и операта е готова през април 1786 г. Премиерата във Виена, състояла се през 1786 г. под диригентството на самия Моцарт, е успешна, но популярността на операта скача неимоверно след премиерата ѝ в Прага, няколко месеца по-късно.

И до днес „Фигаро“ е сред десетте най-често изпълнявани опери в света. Дори Чайковски толкова високо оценил този шедьовър на Моцарт, че написал първото либрето на руски език, пригодено за изпълнение. В България операта е изпълнена за първи път през 1911 г.

Открий магията на изкуството с Marquee TV!
Marquee TV – част от абонаментните пакети на EON, е богата и разнообразна библиотека със съдържание. Ще откриете над 500+ заглавия с разнообразно съдържание, което включва различни изкуства – театър, балет, опера, класическа и модерна музика, документални филми и още много други. Предлага лесен достъп до световноизвестни продукции, ексклузивно съдържание и специални предложения, които не могат да бъдат намерени в други платформи в България.

 

Източник Nova.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *