Защо след като се знае, че изселниците ни ще се завърнат, Външно министерство увеличи със 70 процента броя на изборните секции в Турция?

Защо след като се знае, че изселниците ни ще се завърнат, Външно министерство увеличи със 70 процента броя на изборните секции в Турция?

Служебният кабинет не свърши единственото, за което бе назначен – да има позрачни и честни избори
Предсрочните парламентарни избори 2014 година са едни от най-безсмислените, тъй като резултатът ще се реши зад граница, а мъртвите души от списъците си останаха!
След трагедията в Горни Лом, при която загинаха 15 души, се очаква известна, несъществена промяна в изборния резултат:
ДПС ще се бори за второ място и увеличен брой мандати в парламента.
За БСП ще е успех, ако запази второто си място, което изглежда доста несигурно.
Що се отнася до партиите, които ще се стремят да прескочат бариерата за влизане в парламента – то броят им се колебае повече от посочените проценти за подкрепа.
Към тези два фактора като се прибавят и вечните повтарящи се с малка разлика прогнози на социологическите агенции. Известно е, че повтарянето всеки ден на едни и същи прогнози набива в главите на избирателите, кои са сигурните влизащи в парламента партии и оказва своето влияние върху гласуващите.
Необяснимо е как нито една медия не обърна внимание на подготовката, която служебното правителство направи за гласуване в чужбина, колко пари се пръснаха и каква бе целта на тези, чувствително увеличени разходи.
Обявено бе, че за тези предсрочни парламентарни избори се отвориха много повече изборни секции. Към тях заминаха на гърба на данъкоплатеца командировани лица, които трябва да имат грижата за провеждане на изборите, като че ли в посолствата и консулствата няма достатъчен брой служители.
Тук е разковничето на предварителната подготовка за предизвестени изборни резултати: в България не успяха да се справят с мъртвите души в списъците, какво остава за присъстващите в списъците в чужбина.
Кои ще са хората, които ще влязат в избирателните комисии в секциите зад граница, а наблюдателите – доколко ще може многобройните партии да имат свое представителство в тях и да оказват контрол като наблюдатели.
Въпросите са много, но засега сигурното е едно – Министерството на външните работи ще осигури „правилните” изборни резултати за „правилните” партии, а това вече евентуално може да доведе до непозволено влияние върху крайните резултати. Т. е. ще влезе в действие принципът – който плаща, той поръчва музиката.
Статистиката показва, че на миналите парламентарни избори секциите в чужбина са били 211, докато за настоящите избори Външно министерство е отворило над 450 секции зад граница.
От известно време по различни медии, печатни и електронни се повтаря, че от Турция се очаква да дойдат от 150 000 до 110 000 гласа за ДПС, цифра, както голяма, така и невъзможна за проверка и контрол.
Служебното правителство и назначения от него ЦИК отвориха 50 нови секции в Турция, а в Германия само 9?
За целия ЕС секциите са 169, докато в Турция са 136, със 70 на сто повече от последния вот.
На предишните парламентарни избори ДПС е получило 50 на сто от гласовете в чужбина. Този път се очаква от чужбина да дойдат повече гласове за тази политическа сила.Парите – повече от тези за други избори
26 млн. лв. ще струват предсрочните парламентарни избори, става ясно от план-сметката за разходите, приета от правителството. Това е с 3 млн. лв. повече от евровота през май и с 5 млн. лв. над разходите за извънредните парламентарни избори през 2013 г. Средствата ще бъдат осигурени чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет.
За организация на вота зад граница и международен пресцентър Външно ще получи 1.2 млн. лв., при 710 000 лв. дадени на парламентарните избори през 2013-та и 900 000 лв., отчетени разходи на евровота.
1 милион и 200 000 лева – това едва ли ще е окончателната сума – реалната цена на изборите може да разберем в края, когато бъдат написани фактурите и се направят разплащанията. Нека не се забравя, че се плащат пътни, командировъчни и дневни на над 900 души, изпратени за провеждане на вота. В момента се приема план-сметка и в нея има различни компоненти. В общия случай парите по-скоро не достигат отколкото да са надхвърлени, като нищо чудно крайната сума да е поне двойна на заявената.„Мъртвите души” останаха“В избирателните списъци няма „мъртви души“, защото списъците на ГРАО внимателно се актуализират“, заяви премиерът Георги Близнашки в интервю за „24 часа“. „Усещането“ за „мъртви души“ се създавало, тъй като голям брой избиратели от Западна Европа вероятно няма да участват в изборите, тъй като секциите им за гласуване ще се далеч – смята Близнашки. Тогава защо беше увеличен броят на секциите и на какво основание може да се твърди, колко български граждани ще гласуват в дадена държава?Фантомите в избирателните списъци са 1200 000, обяви в сутрешния блок на БНТ проф. Михаил Константинов, член на Гражданския борд за свободни и честни избори, авторитет, на който определено може да се вярва.
Директорът на ГРАО Иван Гетов обяви, че „мъртви души“ в избирателните списъци няма, и отдаде разминаването между броя гласуващи в избирателните списъци и данните на НСИ за пълнолетните българи на различните методи, по които работят двете ведомства.„Разликата в данните между МВР и списъците на ГРАО е пренебрежимо малка.” Това каза зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев по време на третото заседание на Гражданския борд за свободни и прозрачни избори. По думите му, няма 1 милион липсващи гласове, няма „мъртви души” – има реални хора. Има няколкостотин хиляди реални хора, които живеят извън страната, но те имат лични карти и могат да решат във всеки един момент да гласуват.
Според представените от Гунев данни, към 1 септември има 6 769 000 активни лични карти. Към тях има още 51 000 граждани със зелени паспорти.
Има и 14 252 души, които имат само паспорт без лична карта.89 000 души са с неподновена лична карта – те може да са в страната или извън нея.78 000 души имат право на лична карта, но не са си издали такава. Това са лица над 18 години, които никога не са си издавали лични документи, съобщи Гунев.
По думите му, поне 600 000 граждани, които имат лична карта и са в избирателните списъци живеят извън страната.
В избирателните списъци има около 200 000 души, които имат право да гласуват, но не могат да пуснат бюлетина. Причината – тези хора на практика нямат документи за самоличност. Това съобщи служебният заместник-министър на вътрешните работи Филип Гунев в ефира на Нова тв. След всичко изнесено от зам.-министъра на вътрешните работи ставя ясно, че хаосът със списъците е пълен.Двойното гражданство„ДПС подготвя мощно гласуване с чужди лични карти на предстоящите парламентарни избори – ще сезираме ЦИК, служебния премиер Георги Близнашки и МВР. За това предупреди водачът на листата на „БСП – лява България“ Милко Багдасаров. Социалистите настояха да се предприемат спешни мерки за предотвратяване на машинациите – някой да е чул да са взети мерки за гласуването с чужди карти?
ЦИК да излезе с решение гласоподавателите с настоящ адрес в страна извън ЕС да показват и международните си паспорти, от които да личи кога са влезли в страната, предложи от името на местната организация Милко Багдасаров, член на ИБ на левицата. По думите му така щели да отпаднат възможностите за манипулации, каквито ставаха на предишни избори. „ЦИК трябва да намери механизмите за максимална прозрачност на вота, да не се гласува с чужди лични карти. По силата на НК това е престъпление“, смята той.
Багдасаров припомни случаи от предишни избори, когато у селски кметове са откривани десетки лични карти на изселници в Турция.“На последните местни избори гласовете за ДПС общо в страната се бяха увеличили с над 70 000, а през границата бяха влезли не повече от 15 000 души“, изчисли Багдасаров. Той цитира областния председател на ДПС Бахри Юмер, който декларирал, че на този вот ДПС в региона ще спечели 62 000 гласа. „Това напомня на ситуацията от 2007 г., когато от общо 230 изселници 173 души не бяха пресичали границата при Капитан Андреево, но бяха пуснали бюлетини, а личните им карти бяха събрани при кметовете на 4 села“, посочи бившият депутат от Кърджали и водач на листата на левицата. Според него, подготовката за манипулирания вот от страна на доскорошния коалиционен партньор прозира в изявлението на областния лидер на ДПС, Бахри Юмер с предварително изчислените гласове. „Това може да стане само ако пак приложат схемата с гласуването с чужди лични карти, защото иначе през последните години подкрепата за ДПС варира между 42 000 и 46 000 гласа”, коментира Багдасаров.
Пак Багдасаров припомни, че на изборите през 2007 година, ДПС увеличили броя на гласовете си със 70 000, а реално, българо-турската граница били пресекли едва 15 000 избиратели.
След като бе обявена датата за вота, лидери на политически партии негодуваха, че изборите ще се проведат на Курбан Байрям. Други пък, като Николай Бареков заплашиха, че ще блокират българо-турската граница. Всичко това бяха предизборни опити за вдигане на рейтинги.
Никой не се сети, че всъщност проблемът с избирателите от Турция е друг: на Курбан Байрям в България се връщат много от изселниците, за да празнуват с близките си. Не се налага да се блокира границата – тези граждани имат право да дойдат в страната ни и пристигат, за да бъдат с близките си за празника.Въпросът е, защо след като се знае, че изселниците ни ще се завърнат, Външно министерство увеличи със 70 процента броя на изборните секции в Турция?
Нали така наречените български мюсюлмани ще дойдат у нас за празника Курбан Байрям? И тук идва историята с двойното гражданство и с чуждестранните паспорти на изселниците и българските им лични карти. Всеки изселник има два документа за самоличност, но имената в тях често са различни. И ако в България някой гласува с личната карта на български изселник, дошъл си за Курбан Байряма, то в Турция с другото му име и турския паспорт също може да се гласува.
Как може да се предотврати това, с експертиза на подписа? Кой ще си прави труда!?
Така заради двойното гражданство и двата документа за самоличност има голяма вероятност да се получи двойно гласуване от един и същи гласоподавател – и в България, и в Турция.
Съвсем сигурно е, че няма да има кой да провери това, тъй като възможността за засичане на българските документи за самоличност с турските е почти нулева и твърде трудна.
По-скоро няма как да се проконтролира дали заради двойните документи за самоличност едно лице е гласувало два пъти – веднъж в Турция и втори път в България.
Няма как и от кого и да се съпоставят документите дали от името на едно лице е гласувано два пъти в двете държави.
А, пак повтарям въпроса си: при настъпващия празник Курбан Байрям, когато българските изселници в Турция ще дойдат у нас – по каква логика Външно министерство откри толкова много изборни секции в Турция.
Кой ще гласува там в секции, чийто брой е със 70 процента повече?
Що се отнася до това за коя политическа сила ще са гласовете от едно подобно двойно гласуване – отговорът всеки може да си даде.
Известно е, че на предходните парламентарни избори двете партии – ГЕРБ и ДПС спечелиха най-много гласове зад граница, съответно: 41.3% за ДПС и 24.5% за ГЕРБ.
Тънкостта на осигурените гласове от чужбина и в частност от Турция е в разпределението, което също няма как да бъде проконтролирано…Люба Маноловаwww.lubamanolova.info

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *