Защо тираджиите винаги носят фаянсова плочка в джоба на вратата си?

Защо тираджиите винаги носят фаянсова плочка в джоба на вратата си? - 1

Защо тираджиите винаги носят фаянсова плочка в джоба на вратата си?

Немалко български шофьори, особено онези, които управляват МПС още от времето на соца, товарят колите си с какви ли не ненужни неща. В багажните на техните автомобили можете да видите различни пособия, като чукове, брадви, балатум и дори второ резервно колело, което драстично намалява размера на товарния отсек. А какво да кажем за риболовните принадлежности. Повечето от тези неща са абсолютно ненужни, но има и такива, които могат да помогнат на водача в екстремна ситуация. И то такива, които на пръв поглед са много необичайни.

Например в салона можете да видите плочки за интериорна декорация. Обикновено такава плочка се поставя в джоба на шофьорската врата, тоест по-близо до водача. Освен това стандартните плочки не са подходящи, необходим е гранитогрес – много издръжлив изкуствен довършителен материал, който имитира естествен камък.

Шофьорите на камиони с уважение наричат плочката „помощник“ и много от тях винаги я вземат със себе си на дълги пътувания.

Благодарение на тази плочка „тираджията“ получава практична кухненска дъска под ръка: може да реже сирене, колбаси и други продукти. Ползата е, че при постоянна работа с нож на повърхността не се отделя част от плочата и съответно прах, който човек поглъща с храната.

Но не това е важното. Аморфно-кристалната структура на материала го прави по-здрав от стъклото. Достатъчно е дори с малко сила да ударите с ъгъла на плочката върху стъклена повърхност и тя веднага ще се разбие на парчета.

Това е важно, когато внезапно се случи инцидент, при който водачът не може да отвори вратата и да излезе от кабината, като например превозното средство да започне да потъва под вода, но има и много други ситуации, при които след инцидент, вратата не може да се отвори. А шофьорът в такива ситуации има само няколко минути, за да излезе от кабината, пише automedia.investor.bg.

Счупването на странично стъкло с юмрук също не е толкова лесно. Най-вероятно опитите ще бъдат неуспешни дори за физически силни мъже. А да държите чук до вас е непрактично – заема много място, а фаянсовата плочка е компактна и дори по-ефективна.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *