Защо чуждестранните специалисти не харесват Германия

Защо чуждестранните специалисти не харесват Германия - 1

Защо чуждестранните специалисти не харесват Германия

На Германия не ѝ достигат 1,5 милиона специалисти. Но искат ли въобще гражданите на други държави да работят в Германия? Какво ги отблъсква?

Дефицитът на кадри в Германия се изчислява на 1,5 милиона души. Политици и експерти редовно обсъждат как да привлекат квалифицирани кадри. Но – както се оказва, привлекателността на живота във Федералната република отстъпва на тази в други страни. Такъв е изводът от мащабно изследване, за което са били анкетирани 12 000 души.

Германия е на първо място, но…

Именно Германия е държавата, в която в момента живеят и работят най-голям брой чуждестранни специалисти. В списъка следват Испания, Обединените арабски емирства, САЩ, Швейцария, Франция, Великобритания, Нидерландия, Италия и Канада. Но първото място по броя на чуждестранните специалисти е единствената лидерска позиция на Германия в изследването. Що се отнася до качеството на живота, всичко изглежда много по-зле: страната е на 49-о място от 53, дори попада сред десетте най-лоши места за живот на планетата за чуждестранните специалисти.

Те предпочитат Мексико, което заема първото място по този показател – заради дружелюбността и благоприятната атмосфера. В десятката с най-добри условия за живот още са Испания, Панама, Малайзия, Тайван, Тайланд, Коста Рика, Филипините, Бахрейн и Португалия. Очевидно е, че избирайки мястото си за работа, експертите отдават предпочитания на природните красоти, богатата флора и фауна.

Сред критериите, определящи мястото на съответната страна в рейтинга, са „качество на живота“, „лекота на адаптацията“, „работа“, „финанси“, „всичко най-необходимо“, което включва и езика, и дигитализацията, и устройството на дома. Най-зле класирани освен Германия са Нова Зеландия, Малта, Италия, Южна Африка, Южна Корея, Турция, Норвегия и Кувейт. Но какви са причините за слабото представяне на Германия?

Какви са чуждестранните специалисти в Германия?

Средностатистическият чуждестранен специалист в Германия е на 42 години. В повечето случаи той е пристигнал от САЩ, Великобритания или Индия и работи основно в IT-сектора, занимава се с инженеринг или с финанси. Резултатите от изследването показват, че квалифицираните кадри не са особено доволни от живота в Германия, като основно препятствие за успешния старт във Федералната република е германската бюрокрация. Освен това разочарование предизвиква недостатъчната дигитализация. Върхът на айсберга са трудностите на адаптацията към живота в германското общество. Трудно е и намирането на приятели, казват анкетираните.

Като цяло Германия получава ниска оценка по всички три съставни части на индекса „лекота на адаптацията“: дружелюбност, възможности за търсене на нови приятели и култура на гостоприемството. Все пак, макар Германия да е на едно от последните места в класацията, 64 процента от пребиваващите в страната чуждестранни специалисти се чувстват щастливи в нея. В глобален мащаб щастливи се чувстват средно 72 процента от квалифицираните кадри, които живеят и работят в други страни, сочи проучването.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *