ЗА ЖИВИТЕ И МЪРТВИТЕ

ЗА ЖИВИТЕ И МЪРТВИТЕ

„Живите затварят очите на мъртвите, мъртвите отварят очите на живите“. Казал го е народът. Оня безсмъртник, който е като тревата неизтребим и като измисли нещо, сякаш отсича с мачете.
Тази събота е задушница. Ден на мъртвите. Мой познат посетил гробището в Поморие, за да запали свещ на близките си, защото в денят на истинската Задушница човекът щял да бъде на път по служба. И о, ужас! Потресен мъжът разказа пред „Зад кулисите“ в какво състояние е заварил не само последните убежища на своите близки, но и целите поморийски гробища.Треви и храсталаци са превзели последните убежища на мъртвите. Скачал милият от гроб на гроб, докато се озове пред своите, защото вероятността да те клъвне змийчок е огромна. Дали заради тревата или по друга причина, но в целите гробища само едно девойче имало куража да се сбори с трънака и да палне свещица пред нечий гроб.
“Срам и позор“, завърши човекът, чиято душа истински е възроптала пред тази апокалиптична гледка.
„Никога такова небрежество не е допускано“ – коментираха поморийци, видяли две и двеста. И в години на най-голямо безпаричие в общините, мястото на мъртвите се е поддържало. Идете в Бургас, идете в Несебър , или района – никъде няма такова чудо, недоумяваха възрастни жени. Всеки посетител има починали. Превърнато в електорат, това прави хиляди. Ама де толкова акъл в наше село. Както е казал народът: „турен ум в глава не седи“.
За шестте парцела, в които се разпростира гробището трябват няколко литра от препарата НАСА/Раундъп/. Литърът е тринадесет лева, но на едро струва пет. За двеста, триста лева, се спестяват косачи, персонал по траурни ритуали и каквито още се сетите разходи. Нима не се сещат в Общината?! О, пардон, те не посещават такива места. Там жителите не дават комисионни. По обективни причини.
Но те наистина отварят очите на живите. Ако имат очи, разбира се.
Останалото е от Бога.ZADKULISITE.COM

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *