ЗА КТБ – НЕ ИСКАМ ДА СЪМ ОТ ТЕЗИ ЗАРОВИЛИ ГЛАВИТЕ СИ В ПЯСЪКА ЩРАУСИ

ЗА КТБ – НЕ ИСКАМ ДА СЪМ ОТ ТЕЗИ ЗАРОВИЛИ ГЛАВИТЕ СИ В ПЯСЪКА ЩРАУСИ

ВРЕМЕ Е ЗА БАНКИТЕ ДА СЕ ГОВОРИ САМО ЕКСПЕРТНО, ДРУГОТО Е РЕАЛИЗАЦИЯ НА НЕЧИИ ИНТЕРЕСИ
Сериозно предизвикателство е публикацията на БГНЕС на политическия коментатор Добри Божилов „КТБ няма шанс, милионерите там да пият една студена вода” и единственият извод от написаното е, че или не разбираме за какво става въпрос или просто си политиканстваме с интересни и популистки изказвания.
Много е странно как се завръща 9-то септемврийския ентусиазъм. Да има милионери, които ще пият студена вода, да, има врагове, да има „наказани”, но не които са виновни, а онези, които са били добронамерени и до последно са вярвали на БНБ. Защото голяма част от тях на дата 19.06.2014, като съвестни граждани на държавицата ни, са приели за чиста монета изказването на ГУВЕРНЬОРА Искров, че който в момента тегли пари нанася удар но финансовата система, която е изключително стабилна, както е стабилна и четвъртата по големина банка – КТБ.
И ако днес пиша всичко това, то е защото ми се иска да представя една друга страна, която изцяло съм изградил за себе си след множество разговори с експерти.
Банката е самостоятелен механизъм, който в добри времена зависи от управляващи и собственици само по отношение на доброто управление и добрите оферти които предлага на вложителите.
В лоши времена, особено след като се намесят квестори, трябва много бърдо да се прецени ситуацията, да се анализира и да се предприемат ИЗКЛЮЧИТЕЛНО БЪРЗО мерки за по-нататъшната съдба на банката Този въпрос засяга всички. Само на пръв поглед е свързан вложителите /или онези милионери, които ще пият студена вода/. Отрицателният ефект върху цялата държава, ефектът върху животът ни дори и за най-добрите анализатори е непредсказуем.
На първо място, вече почти четири месеца банката е блокирана. Тя е като болен човек, на който 4 месеца се правят всякакъв вид изследвания, без да се поставя диагноза и без да се предписва една или друга терапия, Състоянието на болния всеки месец се влошава и това се обяснява с риска от лекарска грешка. Колко е голям този риск и как в един момент,болният ще се озове на смъртен одър и ще се започне реанимация.
И тук следват въпросите:
Защо БНБ не предостави ликвидни средства за КТБ на 19.06.2014 г.? От публикации в медиите стана ясно, че е искано много по-малко, отколкото е поискала ПИБ АД една седмица по-късно.
Защо БНБ незабавно не поиска намеса на собствениците, а ги лиши от права? Собствениците като такива НЕ УПРАВЛЯВАТ. Управляват органите на управление.
Защо БНБ разигра вариант за одържавяване, без да е на лице законов механизъм за това?
Защо БНБ до този момент не е поканило вложителите, тези, на които ще се плаща от фонда за гарантиране на влоговете и да обсъди техните искания?
Някой зададе ли си въпроса, колко са парите над гарантирания минимум /по данни от медиите около 40% от всички влогове/ и колко процента от тези 40% са на юридически лица? Защото за последните, политическите коментатори трудно могат да приложат виждането си за „милионери-изедници”. Освен това, въпросът колко от тези пари са на юридически лица, за да се види колко от тези над гарантирания минимум средства са на държавни и бюджетни организации. Тогава ще последва и допълнителния въпрос: колко загуби държавата досега и колко още ще загуби, ако банката умре?
И ако някой си направи труда да анализира отговорите на тези въпроси, ще установи, че най-малкия ефект ще бъде върху милионерите, физически лица, към които подобни публикации и автори насочват омразата си. Защото те са 20, 30, 100, 200, 500. Ще загубят парите си, но много малко от тях ще спрат до тук. За една част от тях това ще бъде просто загуба. Повечето вече работят. Повечето вече изнасят парите си в чужбина. Една част от тези милионери вече са се регистрирали в чужбина и там не само си получават парите, но си и плащат данъците. И категорично твърдя, че голяма част от тези „милионери-вложители” са почтени хора, са платили стотици хиляди, ако не и милиони за данъци. Именно от техните пари са приходи в „Гаранционния фонд”, и пак от техните данъци се пълни бюджета. Ако политическите коментатори погледнат въпроса от тази страна, дали ще могат да анализират този ефект върху бюджета?
Ето на фона на тези въпроси, трябва да се мисли дали банката да бъде спасена или да се платят гарантираните 3,7 милиарда лева и да се започне разпродажба. И ако някой претендира да е политически коментатор, трябва да анализира точно това, а не възможностите и шансовете на вложителите.
Вредите от управлението на банката на първо място са срещу вложителите и по тази причина само те имат право на претенции за компенсации. И не само това, ВЛОЖИТЕЛИТЕ СА ТЕЗИ, които ще осъдят държавата, за неправомерните и ненавременни действия. Не е лошо да се пресметне и това обезщетение, което вече изцяло ще плати държавата.
Другите вреди, които са неизмирими към настоящия момент ще ги търси държавата – от собственици, от длъжностни лица, от кредитополучатели. Те са друга група. И в тази група вероятно има сериозно количество заинтересовани от фалит на банката. С тях трябва да се занимава прокуратурата, а не с оздравяването. С тях трябва да се занимават политическите коментатори. И трябва категорично да ги отделят от вложителите. Защото ако не направят това, насаждат своята омраза и върху всички вложители в цялата банкова система…
И да спрем да говорим за „Някакви си хора, които си държат милионите в КТБ”, защото голяма част от тези хора са готови да оставят милионите си в банката /над минимума/, за да продължи да работи, което може само да се подкрепя, защото е положително за всички ни.
Другото е 9-ти септември 1944 г. Просто да поискаме тези милионери да отидат в лагери, да запалим парите им, да се порадваме на злото, което ще ги сполети, тъй като не сме от тях и до се залъгваме, че заразата няма се прехвърли върху нас. Не искам да съм от тези заровили главите си в пясъка щрауси.Любо Кольовски

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *