За народа – глад и мор, а за депутатите – увеличение на заплатите

За народа – глад и мор, а за депутатите – увеличение на заплатите

По 114 лева повече ще получи през ноември всеки народен представител. През октомври депутатите се разписаха срещу 2586 лева, а в края на този месец ще положат параф под 2700 лева, съобщава novini.bg
Tова стана ясно днес, след като Националният статистически институт (НСИ) обяви възнагражденията за третото тримесечие. Според парламентарния правилник основното възнаграждение на народните представители е средната заплата в обществения сектор от последния месец на тримесечието, умножена по три. През септември тя е 900 лв. Сумата се индексира на всеки три месеца, пише „Преса“.
Народните избраници получават допълнително пари за работата си в комисии – по 15%, или 405 лв. отгоре, което прави по 3105 лв. на месец. Председателят на парламента взема с 55% повече от редови депутат, или 4185 лв. Зам.-председателите на НС се разписват срещу депутатска заплата плюс 45% отгоре, или на 3915 лв. Председателите на парламентарни комисии и шефовете на групи вземат 35% над редовите избраници, или по 3645 лв. Зам.-председателите на комисии – с 25% над основната депутатска заплата, което прави 3375 лв. От основната заплата на депутатите зависят парите, които получават висшите представители на други институции. Министрите вземат депутатска заплата плюс 35%, на президента се полагат две депутатски заплати – 5400 лв. Възнаграждението на премиера е изравнено с това на председателя на Народното събрание, т.е. 4185 лв. За цялата страна – обществен и частен сектор, средната заплата за третото тримесечие е 809 лв. Тя намалява с 8 лв. в сравнение с април-юни 2014 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *