За първи път в България световен конгрес по психотелесна терапия

За първи път в България световен конгрес по психотелесна терапия

За първи път от 7 до 10 септември 2023 г. България ще бъде домакин на световния конгрес по психотелесна терапия. Това е 18 конгрес на Европейската Асоциация по психотелесна терапия. Психотелесната терапия е интегративно терапевтично направление, обединяващо медицината и психотерапията. Направлението съществува в България от есента на 1994 г., а Институтът по Неорайхианска аналитична психотерапия, който е домакин от българска страна, е акредитиран през 2012 г. за четиригодишно обучение на психотелесни терапевти от Европейската асоциация по психотелесна терапия и отговаря на всички нейни обучителни стандарти, както и на Европейската асоциация по психотерапия. Съорганизатор е и Българско Неорайхианско психотерапевтично дружество – сдружението на психотелесните терапевти в България.

Народната медицина по всички точки на планетата никога не е деляла душата от тялото. Психотелесната терапия е наследник на всички традиционни терапевтични модалности, към които добавя най-новите научни открития в медицината и психотерапията. Тя, за разлика от всички останали психотерапевтични методи, работи едновременно с тялото и душата на човека.

Конгресът ще се проведе от 6 до 10 септември 2023 г. в Софийски Университет „Св. Климент Охридски“ и се очакват стотици делегати, учени и терапевти от всички континенти.

България ще бъде представена от Проф. Д-р Румяна Ценкова от университета в Кобе, Япония, основател на първата в света катедра по аквафотомика, Асоц. Проф. Милена Георгиева – епигенетик от БАН, Асоц. Проф. Мариана Тодорова – футуролог, също представител на БАН, Христина Богданова – психотелесен терапевт и травма терапевт, преподавател и супервизор в Институт по Неорайхианска аналитична психотерапия, Проф. Захарина Савова от Медицински Университет и от Институт по Неорайхианска аналитична психотерапия – София, Мадлен Алгафари – Институт по Неорайхианска аналитична психотерапия и още много български колеги – психотелесни терапевти.

Темата на конгреса е „Идентичността във времена на промени: конструкция, деконструкция, реконструкция“.

Програмата включва:

ДЕСЕТ ПРЕДКОНГРЕСНИ полудневни или целодневни трансформиращи уъркшопа, водени от избрани опитни колеги от няколко континента (на 6 септември в Журналистическия факултет):

Франсоа Льовен – Франция на тема: „Кой живее дълбоко в мен, какво иска душата ми?“,

Маурицио Ступиджа – Италия на тема: „ От дисоциация и фрагментация към вътрешна кохерентност“,

Марилена Коми и Деспина Маркаки – Гърция на тема: „Характерови черти и устойчивост“,

Лиди Евертсен – Нидерландия на тема: „Звукът на Аза – работа с глас“,

Ерик Ярлнаес – Дания на тема: „Кога работата с тялото е истински трансформираща?“,

Рубенс Кигнел – Бразилия на тема: „Постоянно ли се променя идентичността всъщност?“,

Проф. Захарина Савова – България на тема „Терапия на петте движения или как да бъдем адаптивни и гъвкави?“,

Мариане Бенцен – Дания на тема „Мъдростта на тялото“,

Олаф Трап – Германия на тема „Заземяване чрез другия“,

Ана Комачио – Италия на тема: „Конструиране, деконструиране и реконструиране на идентичността през докосване. Ролята на съединителната тъкан в развитието и поведението“.

Мерете Брантберг (Дания), която ще говори как при травма цели части от психиката или тялото „изчезват“ и как да бъдат възстановени.

Том Варнеке (Англия) – Генерален секретар на Европейската асоциация по психотерапия, който ще говори за това как културалните различия се отразяват в тялото ни на неврофизиологично ниво.

Маурицио Ступиджа (Италия) ще говори за новите форми на съществуване, социална интеракция и невробиология в близко и далечно бъдеще.

Рубенс Кигнел (Бразилия) ще говори за това кое е най-важното за човека като биологичен вид във времена на промени.

Христина Богданова (България) ще говори за това как се е променяла и запазила националната ни идентичност и как психотелесната терапия работи за конструирането и реконструирането на идентичността.

Проф. Румяна Ценкова (Япония/България) ще говори за новата наука аквафотомика, за това как водата и светлината си взаимодействат и как различните емоционални състояния се отразяват на водата в тялото ни, която е квантов компютър и преносител на основната информация.

Проф. Милена Георгиева ще говори за скритите пандемии на модерните времета и епигенетичната функция на психотелесната терапия и за това как епигенетиката ни определя повече от гените, т.е. за собствената ни сила да се лекуваме.

Проф. Мариана Тодорова и Мадлен Алгафари ще водят разговор за бъдещето, което ни очаква, за болестите на бъдещето, за здравето на бъдещето, за (новата) човешка идентичност във времена на дигитализация, роботизация, изкуствен интелект и нова геополитическа реалност.

ШЕСТ дискусионни панела на злободневни теми, свързани с психотерапията, връзката на тялото и идентичността, културалните различия, войните в нас и извън нас, бъдещето, което ни очаква и мястото на психотелесната терапия в него. В панелите участват като лектори по шест големи световни имена от областта на психотелесната терапия и ще бъдат последвани от открита дискусия с публиката.

НАУЧНОИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИ СИМПОЗИУМ, представящ революционни научни открития от областта на психотелесната терапия, епигенетика, аквафотомика и др. – шест български иновативни изследвания, едно американско, едно гръцко, едно италианско и др. Някои от изследванията са направени за пръв път в света. Проведени са съвместно от Института по Неорайхинска аналитична психотерапия с ръководители Проф. Захарина Савова и Мадлен Алгафари и университета в Кобе – Япония, Медицински Университет – Пловдив и др.

Лекциите, кръглите маси и уъркшопите успоредно ще се провеждат в 18 зали.

Толкова мъдрост, осъзнатост, здраве и споделеност на едно място не е за изпускане, особено ако искате да се чувствате потвърдени във вярата си, че душата и тялото са едно, ако искате да се чувствате подкрепени от все по-голямата група единомишленици, ако искате и да научите още за себе си, за властта над здравето и щастието си. Може да участва всеки, който желае.

Ще има симултанен превод на основните лекции на български, италиански и немски. Регистрацията за цялостно участие приключва на 31 август 2023.

Повече информация за 18 международен конгрес на Европейската Асоциация по психотелесна терапия можете да намерите на сайта на конгреса: https://congress.eabp.org/2023/site/

Софийски Университет (сградата на Ректората и на Журналистическия факултет) e мястото на провеждането на конгреса. Подготвили сме и богата фолклорна програма, за да запознаем чуждестранните делегати с българската традиционна култура. След конгреса желаещите ще имат възможност и за еднодневна екскурзия до Пловдив.

Готови сме да отговорим на всеки допълнителен ваш въпрос, свързан с конгреса. Ще се радваме, ако можете да популяризирате събитието, което може да повиши осъзнатостта и здравната култура на българите.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *