Звездата на украинската лека атлетика: Лицето Сергей Бубка не съществува за нас

Звездата на украинската лека атлетика: Лицето Сергей Бубка не съществува за нас

Звездата на украинската лека атлетика: Лицето Сергей Бубка не съществува за нас

Новата звезда на украинската лека атлетика – Ярослава Махучик, която грабна световната титла във високия скок, ясно изрази позицията на атлетите в страната спрямо Сергей Бубка.

Легендарният Бубка, който бе истински символ на украинския, а и съветския спорт със своята безпощадна доминация в овчарския скок, се превръща в обществен враг №1 в страната.

Причината е, че разследване доказа как компанията на Бубка е търгувала с проруските сили в Донбас, продавайки им петрол. След разкритието на случая, политици в Украйна предложиха Бубка да бъде лишен от всичките си ордени, както и да бъде освободен от Олимпийския комитет на страната.

Бубка бе президент на Украинския олимпийски комитет до миналата година, а освен това той е член на МОК и вицепрезидент на Международната федерация по лека атлетика, като на този етап не е ясно дали скандалите в родината му ще доведат и до загуба на международните му постове.

След световната титла, бронзовата олимпийска медалистка Махучик се прибра в родния Днепър, а на въпрос относно Бубка тя отговори:

„Той не съществува за нас. Гордея се със спортиста Сергей Бубка и винаги ще отдавам заслуженото на неговите рекорди и медали, но няма как да го харесвам като човек.

В началото на войната той направи своя избор и взе страна. За всички нас, спортистите на Украйна, лицето Сергей Бубка вече не съществува“.

22-годишната Махучик не пропуска да критикува руските действия при всяка своя медийна изява, а предвид факта, че е сред най-популярните украински спортисти, мнението й винаги получава широк отзвук.

Такъв е и случаят с Бубка, който пък използва социалните мрежи, за да отрече обвиненията за бизнес сделки с проруските част, наричайки ги лъжи и целенасочена кампания против него.

„Роден съм в Украна и винаги съм представлявал тази страна с гордост“, сподели той в обръщението си, под което отново бе подложен на огромна критика.

 

Източник Dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *