Зеленски вижда напредък в търсенето на гаранции за сигурност от Запада срещу бъдеща руска агресия

Зеленски вижда напредък в търсенето на гаранции за сигурност от Запада срещу бъдеща руска агресия - 1

Зеленски вижда напредък в търсенето на гаранции за сигурност от Запада срещу бъдеща руска агресия

Украинското ръководство заяви, че вижда напредък в търсенето си на гаранции за сигурност от Запада срещу бъдеща руска агресия. Това каза в традиционното си вечерно видеообръщение президентът Володимир Зеленски, цитиран от ДПА и БТА.

Той заговори за „дипломатически успех“ и отбеляза, че 18 държави са се присъединили към декларацията на Групата на седемте най-развити икономики (Г-7) за осигуряването на подобни гаранции, но не навлезе в конкретика.

В посланието си Зеленски отправи поглед и към предстоящия в четвъртък Ден на независимостта на Украйна, посочвайки в тази връзка, че страната му е направила стъпка напред към това да се превърне в една от най-силните държави в света. Раздираната от война Украйна се отбранява вече 18 месеца със западна помощ срещу Русия, която на 24 февруари миналата година предприе пълномащабно нахлуване на нейна територия.

На Деня на независимостта тази година ще се навършат точно една година и половина от началото на военния конфликт, отбелязва ДПА.

Ръководителят на президентската канцелария в Киев Андрий Ермак обяви в социалната мрежа Телеграм, че се водят преговори за гаранции за сигурност със САЩ и Великобритания.

Очаква се да започнат контакти по въпроса и с другите страни от Г-7. Първите двустранни споразумения би трябвало да бъдат сключени до края на годината, каза той.

Въпросът опира до това след края на руската инвазия да не се допусне нова война или повторение на агресията на Москва, добави ръководителят на украинската президентска канцелария.

Зеленски и Ермак подчертаха, че работата по „формулата на мира“ продължава. Една от основните цели е да бъдат изтеглени руските войски преди каквито и да било преговори. Русия отхвърля подобна възможност като нереалистична.

Според Зеленски 63 дипломатически мисии в момента работят по тази „мирна формула“. Броят на участващите в тази дейност посланици от различни държави става все по-голям, добави Ермак. Той очаква до един месец да има ново заседание на тези страни във формат съветници по сигурността, което да подготви свикването на миротворческа среща на върха.

Според предишно изказване на Ермак лидерският форум би трябвало да бъде организиран до края на годината, като в момента се обсъжда мястото, където да се състои.

След първата среща на върха е планирано да има втора, в която участие вече да вземе и Москва. Президентството в Киев заяви, че се надява дотогава Русия да е капитулирала.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *