Зеленски назова града, от който Украйна е готова да се откаже, за да влезе в НАТО

Зеленски назова града, от който Украйна е готова да се откаже, за да влезе в НАТО - 1

Зеленски назова града, от който Украйна е готова да се откаже, за да влезе в НАТО

Готови сме да разменим Белгород за членство в НАТО. Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски, отговаряйки на журналистически въпрос за възможна размяна на територии за членство в Алианса, предаде Meduza.

През миналата седмица ръководителят на кабинета на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг – Стиан Йенсен, заяви, че един от възможните варианти за прекратяване на войната, започната от Русия срещу Украйна, може да бъде Украйна да отстъпи част от своите територии в замяна на членство в НАТО. По-късно Йенсен се извини за скандалното си предложение, а от Киев реагираха мигновено, посочвайки, че подобно изказване показва тотално непознаване на войната в Украйна и имперските амбиции на Русия.

Още новини от Украйна

По време на пресконференция в датската военновъздушна база Скридструп (съвместно с Мете Фредериксен) Зеленски заяви иронично, че Украйна е готова да размени руския Белгород за членство в Северноатлантическия алианс.

Украйна ясно посочва многократно, че няма да преговаря с Руската терористична федерация за свои земи и няма да се откаже и от сантиметър от своята територия. Киев ще се бори за окончателна победа в тази война, започната непредизвикано от военнопрестъпника Владимир Путин, което означава освобождаване и на окупирания украински полуостров Крим.

Володимир Зеленски подаде молба за ускорено присъединяване на Украйна към НАТО в края на септември 2022 г. НАТО към момента не иска да приеме държава, на територията на която се води война. На фона на контраофанзивата на ЗСУ се засилиха критиките към НАТО, че не доставя достатъчен брой оръжия на Украйна, за да спечели тази война. Алиансът продължава да показва нерешителност, заради която всеки ден в Украйна цивилни и военни стават жертва на руския тероризъм.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *