Зеленски: Украйна се нуждае от 160 изтребителя F-16

Снимка: БГНЕС

Зеленски: Украйна се нуждае от 160 изтребителя F-16

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че украинските въоръжени сили се нуждаят от около 160 изтребителя F-16, за да гарантират сигурността на украинското небе и да улеснят транспортирането на храни през Черно море, предаде „TVP World”.

Той подчерта, че Киев води отбранителна война срещу Русия, която нахлу в Украйна и причини смъртта и раняването на десетки хиляди нейни граждани.

ЗА ДА ИЗБЕГНАТ ФРОНТА: Украинци давали на военните комисии подкупи до 15 000 долара

Зеленски изтъкна огромните щети, нанесени на украинските цивилни граждани и техните домове. Той подчерта, че украинските власти нямат намерение да се откажат от нито една част от територията на страната, за да постигнат мирно споразумение с Русия.

Той заяви, че подобно споразумение зависи от това дали Москва ще зачита териториалната цялост на Украйна и ще изтегли войските си извън границите на страната.

Според президента на Украйна обещаните от Запада 50-60 изтребителя F-16 са недостатъчни, за да може украинската армия да се противопостави ефективно на руската агресия. Той добави, че въоръжените сили на Киев трябва да разполагат с изтребители F-16 до началото на 2024 г.

Байдън и Зеленски обсъдиха обучение на украински пилоти за F-16

 

Източник Nova.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *