Значителна промяна в украинската военна доктрина

Значителна промяна в украинската военна доктрина - 1

Значителна промяна в украинската военна доктрина

Началникът на Командването за специална подготовка на ЕС каза, че Украйна е пожелала войниците ѝ да получават повече подготовка в прилагане на нападателни тактики, а също и повече украински военни да бъдат обучени да бъдат военни лидери, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

Това е значителна промяна в сравнение с първоначалните искания на Киев в началото на руската инвазия за подготовка в отбранителни тактики и сражения в градска среда, заяви генерал-лейтенант Андреас Марлоу пред репортери, които бяха на посещение на полигон в Германия, където се обучават украински войници. „Подготовката на сержанти и офицери е от особено значение за украинците, защото професионалните войници се сражават в тази война вече от година и половина и много от тях са загинали или ранени – така че на тях им трябват нови военни лидери“, каза Марлоу.

Като част от мисията за военно обучение на ЕС, западни военни в Германия тази година са обучили около 6200 украинци в широк набор от умения – от боравене със съвременни системи за противовъздушна отбрана като ИРИС-Т (IRIS-T) до управление и стрелба от танкове, като „Леопард 2“ (Leopard 2), посочва Ройтерс. Този януари западни страни обещаха да изпратят в Украйна няколко десетки модерни танка „Леопард 2“, които в повечето армии са на въоръжение в оскъдни количества.

Бързайки да намерят повече тежко въоръжение за Киев, те решиха да изпратят и спрени от експлоатация танкове „Леопард 1“. Производството на тези танкове започва през 60-те години на миналия век, но Украйна ще получи по-усъвършенствана версия, която е била стандартна в края на 80-те години на миналия век. Има смисъл танковете „Леопард 1“ да бъдат доставени на Киев въпреки тяхната година на производство, смята Марлоу, който се обучавал на този тип танкове през 1982 г., когато е бил новобранец в германската армия. „И руснаците вече не могат да използват най-новите си модели, тъй като са понесли повече загуби от украинците“, обясни той.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *