ЗНАЧИ СМЕ ВЪВ ФАЛИТ

ЗНАЧИ СМЕ ВЪВ ФАЛИТ

* Не можем да си платим външните заеми
* Уж „Здравата Първа Инвестиционна банка“ ще получи още милиард „ликвидна подкрепа“Днес Ройтерс отново посвети вниманието си на България – по повод проектобюджета:http://www.reuters.com/article/2014/11/18/bulgaria-debt-idUSL6N0T82Z520141118
Докато в парламента и в този момент се надприказват, авторитетната финансова агенция директно заяви, че България взима нов външен дълг, за да рефинансира през януари падежа на главницата на онези доларови облигации, които издаде навремето Милен Велчев в качеството си на финансов министър.
Ройтерс съобщи според нейните източници, че милиард от новите дългове ще отидат за Първа инвестиционна банка. Тя трябваше да върне отпусната й милиардна държавна помощ през ноември, ама това не стана – срокът отиде чак през 2016, а сега ще взима пак нови милиардни суми.
Какво означава съобщението на Ройтерс (което потвърждава долния ми пост, че всъщност милиардите от новите дългове и дефицити отиват всъщност за спасение на банките)?
1. България е в технически фалит и не можем да погаси външните си задължения, ако не ни дадат пари (операцията се нарича рефинансиране). Т.е. отново се оказах прав, че така наречения „успешен“ облигационен заем от това лято е бил, да използвам крилатата фраза, „шменти и капели“ – та нали беше предназначен именно да струпа пари за погасяване на тази емисия през януари 2015 на Милен Велчев.
2. Както написах в поста си за правителствената гаранция по мръсните пари, маса милиарди отиват да спасяват неспасяемото вече – банковата система. Сега Ройтерс се позовава на авторитетни източници и най-големи световни банки.
Ройтерс никога няма да продължи по-нататък, ама аз ще обясня какво се цели с многомилиардните поправки в бюджета.
Накратко:
1. нямаме пари за външния дълг
2. емисията облигации от лятото, дето уж беше именно за тази цел, се оказа вятър и мъгла
3. предвиденото мостово финансиране в чужбина с равностойност 3 млрд. лева (над 1.5 млрд. евро) е краткосрочно и при тази спешност ще е на безумна висока цена
4. няма банки, които при това положение да ни дадат пари – не са луди. До тук са коментарите, които ще могат да си позволят единици от родните медии, политици, експерти, финансисти, които се правят на опозиционни. Честно казано, съмнявам се, че и това ще го има – най-много някой да обели дума по точка 3, ама не и за останалите.
Следва онова, което всички вкупом ще премълчат (или не го знаят, или са некомпетентни въпреки претенциите им, или го крият – последното се отнася за босовете на политическите партии и финансистите-банкери)
5. големите банки няма да дават свои пари, но могат да отпуснат заем от свое име за чужда сметка. По-просто казано – вие отпускате заем на някого от ваше име, но парите са мои, които съм ви ги дал именно с тази цел и за това сме подписали необходимите документи.
6. „чуждата сметка“ ще е на червените куфарчета – нашите олигарси, които практически държат онзи доларов заем на Велчев с падеж през януари 2015, с който иначе ще изгорят
7. парите за целта ще им се отпуснат от родните банки
8. понеже ги нямат, ще получат „ликвидна подкрепа“ за милиарди и милиарди като депозити от бюджета, както е записано в проектозакона. Напомням текста от поста ми за държавната гаранция за мръсните пари, че бюджетът увеличава разходите си само с 279.718 млн. лева, ама иска 4.5 млрд. + нови 2 млрд.заем, който ще тегли Фондът. (дотук 6.5 млрд.) Само ПИБ според Ройтерс ще вземе нов милиард, понеже е „читава и здрава банка“, дето „паниката“ я нарочила, ех, на
9. с депозитите на бюджета банките и олигарсите покрай тях ще си напазаруват валута, която ще изнесат в чужбина. Няма откъде да напазаруват толкова пари, освен от БНБ – т.е. от Валутния Борд.
10. пак с тези бюджетни пари ще рефинансират чрез чуждите световни банки падежа на доларовата емисия (те. ще си вземат поскъпващия долар) и веднага след това ще се пусне хиперинфлацията, която ще обезцени задигнатите от бюджета 6.27 млрд., които са преобърнати във взети над 3 млрд. евро от Борда, който вече няма да има пари.
Който разбира от финанси – ще ме разбере. За онези, които не разбират – дойде времето всеки да се спасява (ако има с какво) в идващата нова виденова (макар и под друго име) зима.
Часовникът бие дванадесетия час.Григор Лилов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *