Излезе от печат сборникът „Странджа – път на легендите”

Излезе от печат сборникът „Странджа – път на легендите”

Сборникът „Странджа – път на легендите” представя магията и мистицизма на тайнствената планина. Странджа обхваща част от Югоизточна България и Европейска Турция, но митичната й история не се подчинява на погранично разделяне. Сборникът представя митове и легенди от двете страни на границата като общ културен продукт, който предизвиква любопитство и привлича все повече посетители.
Много хора са минали през Странджа планина, живели са тук и са създавали нейната история. Сборникът проследява митовете от създаването на планината и знакови селища в нея до традициите, които са живи и днес. Читателят ще научи за лечебната сила на странджанската вода, за живота на митологичния герой Орест – създател на Одрин, за това как е изчезнало цяло село – Гьол Баба, ще потърси истината за гроба на богинята – котка – Бастет и може би ще се убеди, че в Странджа наистина са живеели змейове, щом навсякъде тук все още има техни къщи – долмени.
Изданието събира български и турски легенди и ги представя на три езика – български, турски и английски. Реализирано е по проект „Пътят на легендите – създаване на нови партньорства за устойчиво развитие на културно-историческия туризъм”, финансиран от Програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ-ИПП България-Турция 2014-2020. Легендите са проучени и събрани от партньорите по проекта – Център за еврейско-българско сътрудничество„Алеф” и организацията за трансгранична култура в Одрин. Освен поредицата от дейности, чрез които проектът цели да създаде капацитет за развитие на легендарен туризъм в региона, през миналото лято тук бяха проведени и два фестивала на легендите – в градовете Приморско и Енез. Проектът е съфинансиран от Европейския съюз чрез Програма INTERREG-ИПП за трансгранично сътрудничество България-Турция.
Тази публикация е направена с подкрепата на Европейския съюз, чрез Програма Интеррег-ИПП за трансгранично сътрудничество България-Турция, CCI No 2014TC16I5CB005. Съдържанието на публикацията е отговорност единствено на ЦЕБС „Алеф“ и по никакъв начин не трябва да се възприема като израз на становището на Европейския съюз или на Управляващия орган на Програмата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *