ИЗМАМАТА – МОДЕЛЪТ НА УПРАВЛЕНИЕ НА ГЕРБ 2! КЪДЕ СА РЕФОРМАТОРИТЕ?

ИЗМАМАТА – МОДЕЛЪТ НА УПРАВЛЕНИЕ НА ГЕРБ 2! КЪДЕ СА РЕФОРМАТОРИТЕ?

С приемането на Бюджет 2015 Народното събрание даде възможност на родените след 1959 година да изберат дали да прехвърлят парите си за пенсия от частните пенсионни фондове в НОИ. Започналите първа работа пък трябва изрично да поискат допълнителното осигуряване да е в пенсионен фонд, иначе остават само в НОИ.
И от тук нататък всяка казана дума е само за последиците. Факт е, че спорната идея вече е закон, приет с гласовете на ГЕРБ и ДПС. Има само един начин този закон да не проработи – вето на президента и след нето – отказ на ГЕРБ от закона /но президента се отказа/ или компетентна намеса на Конституционния съд след сезиране /дали ще бъде компетентна или контролирана?/. Всичко друго е поредната лъжа и измама. Рискът през януари хората /избирателите, а и онези, които не гласуваха/ да разберат, че отново са излъгани вече е реален! А всички знаем какво може да означава това.
Телевизионните журналисти в бравурни и мажорни тонове се надпреварват да показват Р.Кънев и неговото политическо „постижение”. Не вярвам всички да са дрогирани или просто ангажирани и да не разбират, че изреченото е поредната лъжа, този път на Радан Кънев. Дава ли си сметка юристът Кънев, че заявеното днес след среща с Борисов „Спираме пенсионната реформа до разбирателство” в действителност е въвеждане в заблуждение при това не на кого да е, а на избирателите, най-вече на неговите? В цивилизовани държави за това се отнемат професионални права. Юристите са категорични – Законът е безспорен факт! Тогава, как да тълкуваме казаното и светкавично тиражирано по всички информационни канали: „До приемането на общо политическо решение, наредба по приложението на спорните текстове няма да бъде издавана и те няма да произведат действие”? Ще чакаме изключително компетентния Министерски съвет да приема наредби?… Начело с министър Горанов? И как наредбите ще променят закона? В кои времена живеем? Или искат тон да ни припомнят как беше конституиран т.нар. Народен съд след 9-ти септември 1944 г. – с Наредба-закон, подписана и от Димитър Петков. Последният беше обесен по силата на същата Наредба-закон. Последното е сериозна заплаха, за нас, за законността, за правосъдието.
Жалкото е, че управляващите цял ден ни убеждават в своята правота, без дори и нюанс, че може и друг да е прав. По всички телевизии, електронни медии… Където и да се включиш, виждаш физиономията на министър Горанов. Говори като месия, като богопомазан. Обяснява колко безгрешни са решенията му, тъй като са негови, колко безгрешни са решенията им, тъй като са на ГЕРБ, и колко са морални, тъй като са техни. Но говори само за конкретни неща – дали след време сборът от двете пенсии ще бъде по-голям или равен, дали има избор или не, как държавата е най-големият гарант…и колко другото е опасно.
И не разбира този финансов министър, че не е важно в момента каква ще бъде нашата пенсия след време, не е важно дали ще имам избор за едното или другото. Не е важно дали ще знам кой е фондът, в който ме осигурява работодателят. Това са съществени, но не не първостепенни неща.Съществените последици от гласувания закон са извън него и без да претендирам за изчерпателност ще ги посоча:
1. Разклати се и малкото усещане, че ДПС не управлява и днес. Онези, които направиха земетресение в банковата система, днес продължават в другите финансови сфери;
2. Започнаха да се задават въпроси, като този „Чие протеже е Горанов? На Доган?
3. Показахте на обществото хазартен модел на управление /заплахата за оставка/. Това ни напомни кой и как поиска банкова ваканция. Дано никога да не го забравим.
4. Демонстрирахте абсолютна липса на коалиционна култура и политическа коалиционна принципнист;
5. Унизихте партньорите си, до степен да изглеждат жалки – Калфин се смирява след извинение, Кънев забрави, че е юрист, а Кунева се скри в дън земя.
6. Показахте ни, че във вашите очи всички ние сме просто неграмотни, тъпи, бездарни, корумпирани и ангажирани типове, като дори не се замислихте, че ние вече определяме Вас по този начин.
7. Показахте ни, че големите приказки за реформи са наистина само приказки. Започнахте не от реформите, а от кражбите. Защото ако наричате приетите от вас текстове реформа, за пореден път ни подценявате. Това е просто измама. Реформата е гаранция за прилагането, ясна прогноза какво ще се случи във всяка една ситуация, ясна формула на поведение на държавата и държавния служител.
8. И накрая НИЩО НОВО ПОД СЛЪНЦЕТО! Доказахте, че заменихме едни крадци с други. Доказахте с поведението си че задкулисието е същото, а вероятно и управлението е същото. Само имената са други.Любо КОЛЬОВСКИКолаж: Иво Ангелов, „СИЛА“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *