Изпитваме три типа глад

Изпитваме три типа глад - 1

Изпитваме три типа глад

Ако сте смятали, че чувството на глад е свързано единствено с храносмилателния тракт, трябва да разширим представите ви. Специалистите са сигурни, че през живота си изпитваме поне три вида глад, пише vesti.bg, позовавайки се на Рамблер.

Хормонален глад

Хормоналният глад, може да продължи дълго време и е невъзможно да се предвиди. Пептиди, грелин и лептин са отговорни за чувството на хормонален глад. Те са тези, които стимулират апетита. Много хора преяждат единствено заради повишените нива на грелин, което е доста опасно, посочват експерти. Не всеки специалист може веднага да установи каква е причината за разстройството, затова е важно да се обърне внимание на този момент в диагностиката. Най-често повишени нива на грелин се наблюдават при хора, които не могат да живеят без сладко и са в постоянен стрес.

Естествен глад

Познат на всички ни е гладът за храна. Признаците на това състояние могат да бъдат влудяващи: замайване, болки в стомаха, умора и други неприятни симптоми, когато тялото ни има нужда да се зареди с енергия под формата на храна. Специалистите препоръчват да разделите храненето на четири или пет приема, за да избегнете всякакви хранителни разстройства и да не навредите на стомаха.

Информационен глад

Информационният глад няма никаква връзка с нашия стомашно-чревен тракт. Вероятно той е най-полезният от всички видове глад, които споменахме. Когато човек е подложен на хроничен стрес, има вероятност да развие психично разстройство или просто да се срине. За да избегнете това, се препоръчва за известно време да се изключите от външните източници на информация. Вярно няма да издържите дълго без техника, но е необходимо да дадете на мозъка си време за инфо-детокс.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *