Израел ще въоръжи Германия със система срещу балистични ракети

Израел ще въоръжи Германия със система срещу балистични ракети

Дневник Експрес

Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17 часа.

window.dnevnik.eventPush(‘newsletter_form_impression’, {‘newsletter_number’:’2′,’newsletter_name’:’Дневник Експрес’});

САЩ са одобрили продажбата от Израел на израелска система за противоракетна отбрана Arrow-3 на Германия за 3.5 милиарда долара. Това ще бъде най-голямата оръжейна сделка в историята на Израел и Вашингтон разчиства пътя за доставка през 2025 г. с пълно оперативно разгръщане до 2030 г., казаха израелски официални лица, цитирани от „Ройтерс“.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1611834613314-0’); });

САЩ са партньори в проекта Arrow, който е разработен съвместно от Израелската организация за противоракетна отбрана и Агенцията за противоракетна отбрана на САЩ. Затова е унжно и съгласието на американците за продажбата.Сделката с Германия идва в контекста на натрупване на оръжия в Европа в отговор на агресията на Русия в Украйна.Израел и Германия ще подпишат писмо за поемане на ангажимент с първоначално плащане от 600 милиона долара, за да започнат работа по проекта, се казва в изявление на израелското министерство на отбраната. Пълният договор ще бъде готов за подписване до края на 2023 г.

Използвайки отделяща се бойна глава, която се сблъсква с целта, системата е проектирана да прихваща балистични ракети извън земната атмосфера. Това е височина, позволяваща безопасното разпръскване на всякакви неконвенционални бойни глави, под което се разбират носители ядрено, химическо или биологическо оръжие.

© Reuters Системи Patriot на германската армия. Германия заяви, че очаква военновъздушните ѝ сили да получат Arrow-3 до четвъртото тримесечие на 2025 г.Моше Пател, ръководител на Израелската организация за противоракетна отбрана, каза пред репортери, че това ще бъде първият „крайъгълен камък“ в целия процес. Следващият такъв момент ще настъпи, когато германската Arrow-3 постигне „пълна способност около 2030 г.“.

Допълнителните германски разходи за Arrow-3 биха могли да повишат стойността на сделката до 4 милиарда долара, каза Пател, добавяйки, че други страни – които той отказа да назове – са изразили интерес към системата. Запитан дали Arrow-3, закупен от Германия, е предназначена да се защитава от изток – намек за Русия – Пател каза: „Те купуват пълна архитектура, която може да защити всяка част от Германия.“ Боаз Леви, главен изпълнителен директор на главния изпълнителен директор на Israel Aerospace Industries, добави: „Системата е мобилна и можете да я променяте според заплахите.“

Войната в Украйна разкри недостига на наземни системи за противовъздушна отбрана като батареите Patriot на американската компания Raytheon, или по-скоро разработената IRIS-T, в много западни държави. Докато Patriot и IRIS-T покриват средния слой на противовъздушната отбрана, Arrow-3 – в чието производство участва и Boeing – осигурява защита за по-високия слой.Израелското армейско радио съобщи, че се очаква церемонията по подписването с Германия на продажбата на Arrow-3 да се състои през ноември.

 

Източник Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *