Източване на НЗОК за над 800 000 лв.: Съдът остави в ареста петимата лекари

Районният съд в Пловдив остави в ареста петимата лекари, задържани за източване на 815 000 лв. от Здравната каса. Те се явиха в съда, където бяха гледани постоянните им мерки за неотклонение.

Повечето от тях криеха лицата си, а млад мъж беше с качулка. Делото се гледаше при затворени врати. Пред залата имаше и колеги на част от задържаните, които заявиха, че са изненадани от арестите.

Снимка:
bTV

Петимата задържани са организирали раздаването на помощни средства за хора с увреждания чрез фиктивни лекарски комисии. Някои жертви на измамата се разписали, но не получили нищо. 

Организаторите на схемата са двама лекари. Според прокуратурата трима от задържаните работели като дистрибутори, но се държали като медицински лица. Набирали лични данни от хора на улицата, например, от служители на чистотата в Криводол, на които по документи изписвали помощни средства за инвалиди, без реално да са им отпуснали такива.

Много от потърпевшите са от Северна България. В списъците фигурират и 27 починали. От Здрaвната каса са източени общо над 5 млн. лв, но до момента прокуратурата има доказателства за 815 000 лв. Тепърва предстои проверката на хиляди медицински протоколи.

 

Източник Btvnovinite.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *