ИКОНОМИКАТА ВЛИЯЕ ВЪРХУ КАРТИНАТА НА БОЙНИТЕ ДЕЙСТВИЯ В СИРИЯ

ИКОНОМИКАТА ВЛИЯЕ ВЪРХУ КАРТИНАТА НА БОЙНИТЕ ДЕЙСТВИЯ В СИРИЯ

Експерти от Института за изследване на войната считат, че понастоящем има осем военни играчи в Сирия. Става въпрос за зони на влияние на правителството, Русия, Иран, Хизбула, ИДИЛ, фронтът „Нусра”, другите бунтовнически сили (пример Армия на исляма и Ахрар аш шам) и кюрдските формирования. Според направената карта иранците имат присъствие в 25 позиции в 9 провинции, основните от които са в Дамаск, Хомс, Хама и Халеб. Руските части са дислоцирани в 6 позиции, основно в Дамаск, Хомс, Латакия и Тартус. Хизбула са дислоцирани главно по сирийско-ливанската граница, в аграрните райони около Дамаск и Хомс.
Правителствените войски са концентрирани в столицата Дамаск и градовете Хама, Хомс, Латакия, Тартус, Суейда и Дераа.
Кюрдите контролират огромни територии, съсредоточени в провинциите Хасаке, Ракка и Халеб.
ИДИЛ контролира огромни територии в провинциите, Ракка, Дейрезор, както и в аграрните райони на Халеб, Хасаке, Хама, Хомс и Дамаск.
Другите ислямисти контролират територии в провинциите Едлеб, Дераа и Кунейтра, както имат и присъствие в провинциите Халеб, Дамаск и аграрните райони Хама, Хомс и Латакия.
Експерти определят, че в следващите 90 дни правителствените войски ще се постараят да осигурят сигурен отбранителен периметър на Латакия, ще подсигурят постоянна защита на стратегическата магистрала Хама-Халеб. Преди 3 дни тя беше пресечена от ИДИЛ за няколко часа, но руски военни части веднага са изтласкали терористите. Тя е жизнена важна за оцеляването на правителственото присъствие във втория по големина град в Сирия. Ще продължат и ожесточените сблъсъци в Дамаск-област (ал Гута).
Логиката на сблъсъците е не само военностратегическа, но има и икономическа мотивировка. В момента, макар и с редуцирано присъствие, правителството в Дамаск контролира онези провинции, които имат водещата икономическа тежест и респективно привличат по-голямата част от населението на страната. Например провинциите Ракка и Едлеб, контролирани респективно от ИДИЛ и от протурската „Армия на завоеванието” са на опашката в приноса им за формирането на БВП на Сирия. Според представители на сирийския институт за политически изследвания през 2010 г. първата провинция произвежда едва 3,9% от БВП и е на 11-то място. Провинция Едлеб също има със скромно стопанско участие, а именно – 5,5% от БВП и заема 9-тото място.
Прави впечатление, че правителството продължава да отстоява позициите си в по-отдалечените и по-трудно отбранявани провинции като Хасаке. Причината е икономическа. Тази административна единица произвежда 9,3% от БВП и е на четвърто място в цялата страна. Поради тази причина, когато провинциалният център беше атакуван от терористите от ИДИЛ правителството бързо изпрати подкрепления. Подобно нещо не се случи в Ракка.
Провинциите Хама и Хомс са стратегически, но и икономически важни за икономиката. Последната произвежда 10,16% от БВП и е на четвърто място в страната.
През следващите седмици се очаква голяма битка за Халеб. Този град е икономическата столица на Сирия, произвеждайки цели 18, 29% от БВП и е на първо място. Водещи са секторът услуги и промишленост, за разлика от повечето останали сирийски провинции, в които водещо е селското стопанство. Освен това той се намира само на 45 км от границата с Турция и играе важна роля в изграждането на т.нар. зона за сигурност, планирана от Анкара в Северна Сирия. Експерти предричат, че бойните действия ще се засилят около 1 ноември, когато са парламентарните избори в Турция. Запознати отстояват тезата, че в случай, че този град бъде превзет от бунтовниците, това ще даде допълнителен импулс за търсещата абсолютно мнозинство партия на президента Ердоган.
Голяма икономическа тежест на Дамаск-област мотивира и ожесточените сблъсъци между правителството и бунтовните. Тя е на второ място по значение с 13,4% от БВП, изпреварвайки дори и столицата Дамаск, която идва на пето място.
До голяма степен икономиката определя местоположението и интензитета на бойните действия. Това обаче не винаги е така. Понякога геостратегическото положение надделява. Например малката провинция Дераа идва едва на 12-та позиция в икономическо отношение, със своите 3,5% от БВП. Още по-скромен е приносът на провинция Кунейтра. Правителството обаче държи своето присъствие там, заради факта, че са на погранични с държави като Йордания и Израел.Владимир ЧуковВладимир Чуков е арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия Изток и исляма. Автор е на редица книги и изследвания в тази област.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *