Илиан Василев: Триото КоМаНин демонстрират политически „мускули“

Илиан Василев: Триото КоМаНин демонстрират политически "мускули" - 1

Илиан Василев: Триото КоМаНин демонстрират политически „мускули“

Възраждане, Нинова и Мая Манолова /триото КоМаНин/решиха да демонстрират политически „мускули“, яхнаха поредния популизъм, извадиха няколко яки момчета в черно с реални мускули /да плашат със саморазправа/ през МОЧА, сложиха няколко жени да им бранят мъжката чест, разпънаха нещо като палаткови лагери /в нарушение на закона/, облякоха няколко смешници в съветски военни униформи, демек готови сме на бой – с гражданите на София, които не искат МОЧА и при първия сблъсък с реалността на другата Улица подвиха опашки, започнаха да мрънкат и да се оплакват, че „тате, Пешо ме бие“ /дори без Пешо реално да го бие, ей така превантивно/.

Както „юнаците“ на Копейкин и Манолова твърдят, че имат право на гражданска инициатива, така и други млади момчета имат право на контраинициатива. Има два начина за решение на казуса – по законов път и през улицата. Човешките матрьошки на Костадин Манолов Нинов, се опитаха да го решат през Улицата и сега се оплакват, че нещо не им достигат силите. Да, беше зрелищен фойерверк, цветен и шумен, от привърженици на Левски, но всичко се случва след 22 часа – в зоната на беззаконието, и да търсиш защита от закона, когато сам си го прегазил е меко казано цинизъм и демагогия. Проблемът е защо същата тази полиция, която по принцип е допуснала насилие над закона, сета се прави на ощипана и не мери с равен аршин. Намерила лице с криминално минало и вместо да разчисти всички палаткови изцепки, които провокират софиянци, осигурява храна на пиар целите на КоМаНин.

Да обобщим – в резултат на ескалацията на негодуванието от МОЧА се страхувам, че вече не става дума за преместването в някакъв музей, а за разрушаването му, точно като бе разрушен тотемът на тоталитаризма – Берлинската стена. Да, има разделение в обществото, и това е здравословно, след десетки години дебалансирано обществено съзнание и брутално насилие и над историята и над морала. Въпросът е властите да не защитават само статуквото под предлог за защита на реда и законността, да не се нареждат до палаткаджиите. Или ще вземат положението в свои ръце и ще оградят МОЧА,, разчистват палатките, или ще охраняват изпълнението на публичната процедура по преместването му, или ще нови гражданските /контра/инициативи като акцията на младежи – с чукове и кирки. И този път няма да бъдат само 30 момчета.

Това, че следственият комитет на РФ открил разследване – плашат гаргите – подобни разследвания има преди премахването на всеки подобен признак на щръкнала съветска историческа претенция за доминация в Европа. И какво от това? Следственият комитет на Бастрикин си разследва, керванът си върви, съветските монументи в Европа един по един изчезват. Това със заплахата, обаче, само усилва неприязънта към МОЧА у нас. Но е добре българските власти да дадат правна и политическа оценка на заплаха от руска институция към български граждани, която е потвърдена и от български политици. Иначе ще излезе, че МОЧА е частна собственост на русофилите или поредната Камчия – дипломатически имот на РФ.

Предупреждавам властите – неприязънта към МОЧА е стигнала точка на кипене, при която ако не „изолират“ конфликтната зона, следващият път действително може да има граждански сблъсъци. И отговорните за това ще бъдат от МВР, които допускат нарушаване на закона и саморазправа на гражданите.

Иначе ще излезе, че нашето МВР действа заедно със Следствения комитет на РФ.

(Текстът е от фейсбук страницата на Илиян Василев)

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *