ИМАМЕ ОБЕЩАВАЩ НОВ ПРЕЗИДЕНТ, ДА МУ ПОЖЕЛАЕМ УСПЕХ

ИМАМЕ ОБЕЩАВАЩ НОВ ПРЕЗИДЕНТ, ДА МУ ПОЖЕЛАЕМ УСПЕХ

Добра реч със съдържание надхвърлящо президентските правомощия, навлизаща в периметрите на изпълнителната власт, но предвид факта, че Радев стартира със служебен кабинет подхода е правилен. Предстои двумесечно президентско управление и насоките за действие (освен провеждането на честни и демократични избори) бяха очертани.
Тези, които се притесняваха за геополитическата и ценностна ориентация на България получиха категоричен отговор – членството ни в НАТО и ЕС не подлежи на дискусия, това е нашият стратегически избор и всеки, който го подлага на съмнение е по-скоро провокатор, отколкото политик, да не говорим за държавник. С това изявление прокремълското внушение е изчистено.
На народните представители им бе казано всичко необходимо, за да се ориентират в спектъра от теми, които ще следи президента, вкл. срока за разпускане на НС и евентуалната дата на изборите – 26.03.2017 г. Някои привидяха в това заплаха и неуважение, но всъщност показаха, че нямат собствени теми и ще изграждат кампанията си етикетирайки президента опитвайки се да го превърнат в „мишена“ или „враг“, с цел да не навлизат в дебрите на партийната конкуренция и да си запазят след това възможността за всякакъв вид политически коалиции. Но, както се казва – който желае да си създаде враг в крайна сметка може и да успее. Моят съвет към президента Радев би бил да игнорира атаките и да отговори с разбиране или мълчание – неговите теми са други, негов приоритет са избирателите, а не партиите.Дотук добре: имаме обещаващ нов президент, деконцентрация на автократичната власт, известно възстановяване на демократичния дизайн и шанс да мръднем напред.
Да му пожелаем успех!д-р Илко Семерджиев,почетен председател на МИЗЗО и бивш министър на здравеопазването

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *