Има ли „топла връзка” между ДПС и слугите на палачите от Възродителния процес и РБ+ПФ ли нарушава рахатлъка в БОСТАН-а?

Има ли „топла връзка” между ДПС и слугите на палачите от Възродителния процес и РБ+ПФ ли нарушава рахатлъка в БОСТАН-а?

Изказванията на някои партийни субекти от родния политически спектър през изминалата седмица силно ме провокираха. Фалш и гнусно лицемерие, кореспондиращи с мерзка наглост и частична амнезия експлицираха с посланията и от поведението на т.нар. „наши” политици. И преди да пристъпя нататък, към ретроспективния си очерк, е важно да направя едно уточнение, да не би пък да бъда изтълкуван погрешно и, видиш ли, обявен за „ксенофоб”. Като държа да подчертая, че имам приятели християни, мюсюлмани и будисти; българи, турци, арменци, евреи, бразилци, араби… и сред тях има както „бели”, така и „черни”, и „жълти”. Отношението ми към хората не се определя от тяхната раса, етнос, пол, религия… Оценката ми за хората, моето уважение или неуважение към тях се формират от техните лични качества, способности, дела и най-вече от тяхното отношение към другите човеци и заобикалящия ни свят.
Особено лошо впечатление ми направи „състоянието” на премиера Борисов във „Фейсбук”, с което се изкарва „по-голям католик от папата”. Не знам на кого трябваше да се хареса с тази „реч” – на своите, нашите, на БОСТАН-а или просто така му е дошло отвътре – да „напише” нещо за Възродителния процес, заради годишнината, и някой е бил впрегнал да го съчини. Все пак всички познаваме стила и изказа Борисови. И ето какво е родила главата на изпълнителя на „деянието”:“Бойко Борисов: Преди 25 години – на 29 декември 1989 г. – пред специален пленум на ЦК на БКП тогавашният й председател Александър Лилов изнася доклад, озаглавен „За преодоляване на допуснатите извращения сред тюркоезичното и мюсюлманското население в страната”. С този акт комунистическата партия се опитва да заличи следите от най-тежкото си престъпление – насилственото преименуване на българските турци, известно в историята като „Възродителен процес”. Невидимите, но много тежки поражения в душите на нашите сънародници от турски произход, насилието над тях и техните семейства са превърнати от комунистическата партия в нещо, което сякаш може да бъде изтрито само с един замах или хрумване на „реформаторите-комунисти”. Сякаш никога нищо не е било. Сякаш не е имало Тюркиян, сякаш никога не се е самозапалвал в знак на протест срещу престъплението един от най-талантливите млади поети от турски произход – Мехмед Карахюсеинов. БКП подхвърли на българските турци свободата им, но се опита да спечели много повече за себе си и това бе индулгенцията да не й се търси отговорност. Нещо повече – подпечата го целувка на Орлов мост. И така в продължение на четвърт век у нас, зад фасадата на избуяващата политическа корупция и безразличие, никой не потърси сериозно отговорност за престъплението „Възродителен процес”. Към края на 41-то Народно събрание с мнозинство на ГЕРБ бе приета декларация, която осъди „Възродителния процес”. За такова нещо не може да има нито политическо опрощение, нито човешка забрава, нито юридическа давност. Колкото и да е късно, справедливост трябва да бъде потърсена. А най-силната гаранция, че подобни престъпления вече никога няма да се повторят, е реалната демокрация. Сегашното управление на страната пое България в трудно време. Време на недоверие, обезсърчаване и избледнял хоризонт. Но онова, което трябва да ни поддържа като модерна европейска нация, е съпричастността към демократичните ценности и безусловното осъждане на всякакви прояви на ксенофобия и националпопулизъм. Днес на България е нужен политически диалог от ново качество. Нужен ни е нов национален демократизъм и обща увереност, че заедно ще бъдем в състояние да очертаем един дългосрочен хоризонт на нашето развитие.”
И се питам: Къде е бил г-н Местан, този „стожер” на етническия мир, да се включи с екзактната си реч и мисъл и да посече това откровено лицемерие? Ами – нямало го е! Той вероятно е бил зает с по-важни въпроси, като например да се включи в бтв по телефона, в стил „Борисов”, за да оприличи прегръдката на Радановци и Симеоновци на „съвременното измерение на ”Възродителния процес”. И да се оправдае, че е избрал точно Коледа за политическите си изказвания с аргумента, че не ДПС, а ”комунистическият режим е избрал Рождество Христово“ за смяна на имената и сега просто хората отбелязват 30-годишнината от събитията. Какви митологеми…
Лидерът на партията на Сараите&„Берлин” препоръча на политическите формации във властта (все едно ДПС не е там) да седнат и да се разберат, за да не се появява напрежение в управлението всеки път, когато депутатите на Движението гласуват по един и същи начин с ГЕРБ и предрече на ГЕРБ, че ако не бъде изваден Патриотичният фронт от коалицията, ще има предсрочни парламентарни избори.
Много се е загрижил филологът г-н Лютви Местан за етническия мир, за Възродителния процес или най-вече за запазването на паравана (РБ, ПФ, АБВ), зад който стоят истинските управляващи Република България – ГЕРБ и ДПС? И ще се аргументирам фактологически, но преди това ще попитам г-н Местан – как така не се подсети, че генералът-пожарникар, доктор, каратист, футболист, тенесист и какво ли още не, че и два пъти премиер, е бивш комунист? През 1990 г. Бойко Борисов отказва да подпише декларация за деполитизиране, напуска МВР и си остава член на БКП. И той е толкова бивш комунист, че се отказва от членството си в партията едва през 1995-та година. Г-н Местан „осъжда” комунисите, а пропуска, че Бойко Борисов е един от малкото бивши комунисти, може би единственият, който си е позволил откровено да хвали и превъзнася най-елементарния комунистически диктатор в цяла Източна Европа, за когото е работил в качеството си на лична охрана.
Нима Лютви Местан забрави изказванията от близкото минало на г-н Борисов като кмет на столицата? Или умишлено пропуска факта, че лично Бойко Борисов е участвал във Възродителния процес от страната на палачите, изпълнявайки служебните си задължения? Г-н Местан може и да е забравил, но хората помнят.
А ние сами можем да си отговорим – как така г-н Местан не се сети публично да се разграничи от ГЕРБ, след като толкова много му пречат коалиционните им партньори, а апелира ГЕРБ да се разграничи от тях. Защо ли?! Ами, може би, защото под перелината в „БОСТАН-а на Кольо Рашков“ е меко, топло, пивко, икономически угодно и замечательно удобно за политическото онождане. Не съм фен на реаниматори и патриотари, заради сношението им с герберунгели, но още по-малко ми се нравят двойните стандарти.Бойко Борисов през 2008 г., като кмет на София: „Трябваше много последователно, както в Съединените щати, първото име на новородените да бъде българско, дава се един списък, както е там, фамилиите съответно на бащите и дедите“.
По думите му „добър вариант“ би била практиката преди 1985 г. във всички фамилии да се слагат фамилните окончания „-ов и -ев“ и е дал пример с „Мехмед Мехмедов и Ахмед Ахмедов“. Излиза, че Бойко Борисов одобрява целите на Възродителния процес, тъй като според него основната грешка на т.н. Възродителен процес не била целта, а методите, с които е извършен. Коментарът е направен пред бТВ, в отговор на въпроса – дали „не целите, а методите на Възродителния процес са порочни и заслужават критика“. „Разбира се“, отговаря тогава Борисов.
В отговор на въпрос, че е издевателство върху хора да им се налагат имена, Борисов заявява: „Един път завинаги трябва да се знае, че в България има български граждани, в Турция са турски, в Сърбия са сръбски, затова има граница, затова има държави. Който както иска и се чувства като такъв, ако е българин, е така, ако е турчин, да си отиде в Турция.“Друго признание на Бойко Борисов, този път пред „Нова телевизия” от 27.10.2008 е, че е участвал пряко в процесите на Възродителния процес. Той разказва, че в периода 1985-1989 г. Висшият институт на МВР го е изпратил в Дулово, за да се грижи за опазването на реда и реколтата там. “Имаше насилие и от двете страни. Ние тогава всъщност се разминахме с едно Косово”, спомня си Борисов, като обяснява напоително, че дори и най-мирното население, поставено в екстремна ситуация, може да реагира бурно и да създаде проблем. И съвсем естествено някак е Борисов да се присети , че е бил изпратен в Дулово по време на Възродителния процес не за друго, ами точно за да опази реда и реколтата. Вие да не си помислите, че за нещо друго?! Реколтата е била важна тогава! Реколтата!
Изцепките на тогавашния кмет на София бяха остро разкритикувани както от ДПС и тогавашния президент Първанов, така и от самия председател на ДПС Ахмед Доган и неговите адвокати. Аргументите им бяха, че с такива непремерени изказвания ще се наруши етническия мир. Г-н Местан, и това ли забравихте?Питам още: обвързано ли е по икономически причини в сегашно време ДПС с палачите от Възродителния процес?
Крайно време е да се спре използването на етническите различия в България за користни цели и материално облагодетелстване от властта и да се всява стрях и паника сред малцинствата, като така те се държат в подчинение и умишлено превръщат в електорални единици за определени политически кръгове.
ДПС, като ръководство и политическа партия не осъзнава ли, че критиките срещу политиката й постепенно се пренасят върху избирателите на ДПС от турската и ромската етнически общности в България. Защото ДПС се е превърнало в клиентелистка партия, живееща в един паралелен свят на еднопартийния монопол и етнически контролирания вот. И ненависта на гражданите на Република България не само се персонализира, но и се етнизира и по този начин изкуствено се настройват българи срещу турци и/или роми.
Нима лидерът на ДПС не знае за отношението на по-голямата част от членовете на ДПС към партия ГЕРБ и Бойко Борисов? Или не знае за политическия маскарад по време на избори в отделните общини и как ДПС се цепи и гласува за различни партии на местните избори, според различните играчи, които никога не застават отпред? Нима не е наясно, че България е страната с най-голямото традиционно турско етническо малцинство в Европейския съюз, което не е създадено от миграционни процеси, а естествено е родено в България и неговото участие в политическия живот се следи с огромен интерес отвън? Нима не си дава сметка, че целият ЕС знае в какво се е превърнало ДПС, колкото и да се представя като носител на европейските ценности и пазител на етническия мир? Мълчанието на почетния председател на ДПС и лидерът на партия ГЕРБ за Делян Пеевски е знаково. Вероятно топлата връзка между ДПС и Бойко Борисoв ще бъде заличена от политическия живот и запратена в забвение едва, когато достигне възрастта на Христо Бисеров.Със сигурност г-н Местан си дава сметка за много неща, както и премиерът г-н Борисов. Но реалната политическа цел на двете партии е достъпът до властовия и финансов ресурс на държавата в интерес на собствената им клиентела. Всичко друго е макиаж пред европейските им партньори.
Проевропейската и проатлантическа риторика на ДПС е нищо друго, освен прилагане на двойни стандарти за различните политически партии и лидери за еднакви неща. Г-н Местан, етническите българи знаят кой е Бойко Борисов, знаят също така, че е участвал във Възродителния процес. Но материалните блага, които произтичат от упражняването на властта, са много по-голяма ценност от запазването на етнически мир и спокойствие. Не намирам никаква разлика в политиките на ПФ, ГЕРБ и РБ, но вероятно вие откривате такива, г-н Местан. Единствено тогава, когато някой се опитва да бръкне в „кесията”. А в БОСТАН-а има място само за двама. ГЕРБ и ДПС. Стоян Тончев
ЗАД КУЛИСИТЕ.com
Колаж: Иво Ангелов, „СИЛА“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *